Kontaktirajte nas!

+382 20 513 687

Search
Close this search box.

ODGOVOR NA REAGOVANJE PREDSJEDNIKA FILIPA VUJANOVIĆA

Shvatamo da ne želite da pričate o nespornim stvarima, da ste bili ministar u vrijeme ratnih zločina u Crnoj Gori, niti kada ste čitali anonimna pisma protiv poslanika LSCG u Skupštini, niti o zapošljavanju porodice na dobro plaćena radna mjesta, niti kada ste dobili mogućnost za treći mandat na mjestu predsjednika, niti kada ste kao predsjednik učestvovali u partijskim aktivnostima, niti kada je konstatovano da u svom mandatu nijeste ostvarili ni minimum saradnje sa NVO sektorom. Upozoravamo vas da Predsjedniku ne idu u prilog paušalne i krupne kvalifikacije, pogotovu kao odgovor na javno objavljene i provjerljive činjenice. No, kako želite da govorimo o vašem radu u dijelu pomilovanja, u našem odgovoru ćemo se fokusirati na taj dio.

Iz vašeg saopštenja bi se zaključilo da pomilovanja daje ministar pravde i na isključivu inicijativu ministarstva. Podsjećamo javnost da zakon o pomilovanju jasno kaže da pomilovanje daje Predsjednik, a molbu može podnijeti osuđeno lice, njegov bračni drug, srodnik po krvi u pravoj liniji, usvojilac, usvojenik, brat, sestra, hranilac ili lice sa kojim živi osuđeno lice u vanbračnoj zajednici. Tačno je jedino da se molba podnosi Ministarstvu pravde ali zadnju riječ ima isključivo Predsjednik. Iako želite da prikažete da pozitivna mišljenja određenih ustanova ili Ministarstva su odlučujući i da vi onda nemate mogućnost odbijanja, budite uvjereni da javnost odlično zna da je to prevashodno vaša odluka i vaš potpis. Isto tako, dobro znate da možete dati pomilovanje i bez sprovođenja postupka propisanog zakonom uz prethodno mišljenje Ministarstva. Zato nema potrebe da se krijete iza tuđih mišljenja ili imena jer vas niko nije tjerao da stavljate potpis. Ili možda jeste?

Nedostojanstveno je funkcije Predsjednika da traži zaklon iza gdina Zorana Pažina, koji je vrhunski intelektualac i koji sigurno ne bi ulazio u rizike zloupotreba, pogotovu kada je jasna zakonska procedura, a sve to samo pokazuje kako shvatate ovaj institut. Navodeći socio-ekonomske razloge kao i mišljenje Centra za socijalni rad, želite da pokažete empatiju za ugrožene, međutim, vi sami sebe demantujete. Podsjećamo da niste pokazali empatiju za socijalno najugroženije, koji su nam se obraćali i kojih je pun ZIKS. Ne pamtimo neke humanitarne aktivnosti kakve organizuju šefovi država u svijetu, nemate sopstvene inicijative ili sluha za tuđe upućene prema vama, za ratne zločine, ali jeste za političke aktiviste, trgovce narkoticima, koji su dobijali pomilovanja. Oglušili ste se i za našu inicijativu za davanje posthumnog ordena admiralu Baroviću.

Sada malo podataka koje će plastično pokazati o čemu govorimo:          

godina

ukupno

zahtjeva

odobreno

2011.

/ 91
Izborna 2012. 310 142
2013. 337 49
2014. 137 23
2015. 130

11

U poređenju sa regionom u Hrvatskoj je, koja je više od šest puta veća od Crne Gore, za 5 godina bilo 1264 molbi za pomilovanje osuđenih osoba, a 214 osoba je pomilovano. U Srbiji, koja je više od 10 puta veća od nas, je za 8 godina od 2004-2012. ukupno pomilovano 190 lica ili 23 u prosjeku po godini.

Da li vam ovo djeluje nelogično?

Boris Raonić
Programski direktor Građanske alijanse

Podijeli na društvenim mrežama 

Posljednje novosti

DSC08284
„Mrtvare“ - tragovima stradanja u Srebrenici
1720256686992300
Građanska alijansa: Vjera u pravdu glasnija od ćutanja države
Milan Radovic, Gradjanska alijansa
Suočavanje s prošlošću ne smije biti politička „igranka“ bez prestanka
IMG_8684
Crna Gora - država u kojoj vlada kultura policijskog zlostavljanja
Milena Vujović, Građanska alijansa
Ukrajinac kojem je odobrena privremena zaštita u našoj zemlji, dobio crnogorsku vozačku dozvolu

Pretraga