Kontaktirajte nas!

+382 20 513 687

Search
Close this search box.

OTVORENO PISMO U VEZI FINANSIRANJA NVO

Građanska alijansa (GA) poziva Vladu da hitno donese odluku da se sredstva namijenjena NVO sektoru za 2020 godinu, kroz pozive ministarstava – U značajnoj mjeri opredijele za aktivnosti koje mogu pomoći otklanjanju posledica moguće epidemije virusa COVID 19, za nabavku potrebne medicinske opreme, povratak građana Crne Gore, kao i za projekte NVO u cilju suzbijanja posledica od epidemije virusa.

Imajući u vidu ozbiljnost situacije, pogotovo u smislu poremećaja u funkcionisanju crnogorskog društva, neophodno je sve resurse usmjeriti u cilju definisanja i realizacije prioriteta koji bi obezbijedili punu sinergiju javnog, civilnog, privatnog i medijskog sektora.

Cijenimo napore u cilju poboljšanja odnosa sa NVO, pa ova odluka u ovom trenutku ne bi imala uticaja na taj smjer. U tom smislu, neophodno je započeti proces konsultacija sa svim zainteresovanim stranama i stručnim pojedincima, putem postojećih ili neke nove digitalne platforme koje Vlada koristi, a kako bi se u što kraćem roku prikupili stavovi i mišljenja o društvenim potrebama i problemima koji polako isplivavaju na površinu tokom početne faze borbe protiv virusa.

To se prevashodno odnosi na: osnaživanje društvene solidarnosti, efikasnosti državnog sektora u kriznim situacijama, komuniciranju javnog sektora prema građanima, podrške ranjivim grupama, promociju obaveznih mjera i svijesti o rizicima, itd.

Apelujemo na NVO da podrže ovu inicijativu, a Vladu da na prvoj narednoj sjednici donese odluku kojom bi započeli proces konsultacija i naknadnog integrisanja predloga u rad svakog državnog i opštinskog organa koji u svom domenu rada finansijski podržava rad civilnog sektora.

Ova inicijativa mora biti na fonu sveobuhvatnog društvenog preispitivanja prioriteta po pitanju višemilionksih javnih fondova, počevši od racionalizacije javne uprave do poreske discipline i kvalitetnije naplate državnih prihoda.

Samo tako možemo pokazati odgovornost i prema društvenoj sigurnosti i onima koji su na prvoj liniji njene odbrane, a kojih nerijetko postanemo svjesni tek kada nam zatrebaju.

Ovakve krizne situacije, gotovo po pravilu demonstriraju onu ljepšu stranu crnogorskog društva, solidarnosti i ispomaganja. Mislimo da je to odlična prilika da se ono institucionalizuje kroz saradnju sa civilnim sektorom.

S poštovanjem,

Boris Raonić
Predsjednik GA

Podijeli na društvenim mrežama 

Posljednje novosti

Konkurs_vizual_novi
Oglas za prevodioca za ukrajinski - ruski jezik
IMG_6135
Crna Gora na putu ka EU: Ljudska prava od standarda do prakse
Dan Roma_vizual (2)
Položaj Roma i Egipćana u Crnoj Gori: vrijeme je za konkretna djela
Slika 2
Počinje forum Škole političkih studija: Crna Gora na putu ka EU: Ljudska prava od standarda do prakse
Reforma sudstva
Izvještaj Sudskog savjeta jasan indikator za neophodnost reformi

Pretraga