Kontaktirajte nas!

+382 20 513 687

Search
Close this search box.

PORUKE ANTIFAŠIZMA TEŠKO DOPIRU DO PODIJELJENOG DRUŠTVA

Građanska alijansa godinama obilježava Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma, s ciljem javnog prepoznavanja zabrinjavajućih društvenih trendova po pitanju govora mržnje, političke isključivosti i društvene diskriminacije, kao i (ne)sposobnosti državnih institucija da odgovore na ove pojavne oblike fašizma.

Nažalost, naše poruke se ne mogu na pravi način čuti u podijeljenom crnogorskom društvu, koje izbjegava suočavanje sa suštinom fašističkih obrazaca, svodeći težište javnih polemika na sterilne kvaziistorijske interpretacije prošlosti ili bombaške sukobe između tvrdo ukopanih nacionalnih i klerikalnih rovova. I dok svaki od blokova podijeljenog crnogorskog društva sebe prikazuje kao žrtvu fašističkih praksi i politika, istovremeno smještajući odgovornost isključivo na suprostavljene strane – u drugi plan se povlače glasovi koji ukazuju da se prisutnost fašističkih obrazaca ne poklapa sa političkim podjelama.

Istraživanja javnog mnjenja posljednjih godina ukazuju na porast govora mržnje i na slabljenje pozitivnih trendova po pitanju javne podrške anti-diskriminacionim politikama, dok državne institucije kontinuirano slabe u smislu koordinacije, efikasnosti i strateškog pristupa. S druge strane, političke i intelektualne elite se troše u beskrajnim sterilnim raspravama koje samo dodatno podstiču društvene podjele, čime se udaljavamo od neophodnog konsenzusa o borbi protiv fašističkih obrazaca i praksi.

Konsenzus o ovim pitanjima je jedna od rijetkih tema koja može ujediniti podijeljene društvene grupe i političke platforme. Zato predstavnici vlasti i političkih partija moraju najzad izvući glavu iz udobnosti vještog izbjegavanja rješavanja problema uzrokovanih različitim podjelama, pogledati stvarnosti u oči, te preuzeti svoj dio odgovornosti i aktivno, a ne samo deklarativno, učestvovati u podizanju svijesti o važnosti antifašističkih vrijednosti.

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv fašizma i antisemitizma, Građanska alijansa je pripremila video u kojem skrećemo pažnju na zabrinjavajući narativ po pitanju podjela, te pozivamo na odgovornost i djelovanje u cilju izgradnje kvalitetnijeg društva usmjerenog ka evropskim vrijednostima.

 

Podijeli na društvenim mrežama 

Posljednje novosti

Kaludjerski laz
Na godišnjicu ratnog zločina Kaluđerski laz, Građanska alijansa formira Mrežu aktivista koji se bave ratnim zločinima počinjenim u Crnoj Gori
Konkurs_vizual_novi
Oglas za prevodioca za ukrajinski - ruski jezik
IMG_6135
Crna Gora na putu ka EU: Ljudska prava od standarda do prakse
Dan Roma_vizual (2)
Položaj Roma i Egipćana u Crnoj Gori: vrijeme je za konkretna djela
Slika 2
Počinje forum Škole političkih studija: Crna Gora na putu ka EU: Ljudska prava od standarda do prakse

Pretraga