Enter your keyword

Učenici Gimnazije „Slobodan Škerović“ razgovarali su juče sa „živim knjigama“ u „živoj biblioteci“.

„Žive knjige“ su bila četiri predstavnika ranjivih grupa u Crnoj Gori koji su se u razgovoru sa ovim mladim ljudima predstavili, objasnili im kako funkcionišu, rade, te koje su to poteškoće sa kojima se susreću u svakodnevnom životu i radu. Velika zainteresovanost mladih ljudi da saznaju nešto više o našim „živim knjigama“ učinile su da naša živa biblioteka bude kvalitetna, obojena dobrom atmosferom, te mnogim znatiželjnim pitanjima učenika.

Na ovaj način smo se potrudili da utičemo na povećanje razumijevanja govora mržnje mladih, naročito prema ranjivim grupama, kao i važnosti antidiskriminacijskih politika različitosti i tolerancije. Ono što je važno je da će učenici prenijeti svoja iskustva svojim vršnjacima, te u svakodnevnom djelovanju se truditi da primijene neka nova saznanja koja su stekli i uticati kako na svoje drugare, tako i na cjelokupno društvo u pogledu smanjenja diskriminacije, netrpeljivosti i govora mržnje.

Zahvaljujemo se upravi i osoblju Gimnazije „Slobodan Škerović“ što su nam izašli u susret i uvidjeli značaj ove aktivnosti, kao i na gostoprimstvu i odličnoj saradnji.

Živa biblioteka organizovana je u sklopu projekta “Mladi u borbi protiv govora mržnje” koji Građanska alijansa sprovodi uz podršku Savjeta Evrope.