Kontaktirajte nas!

+382 20 513 687

Search
Close this search box.

POTREBNO STATI NA KRAJ SISTEMATSKOJ NEKAŽNJIVOSTI POLICIJSKIH SLUŽBENIKA

Međunarodni dan borbe protiv policijske brutalnosti u Crnoj Gori danas obilježavamo uz odluku Evropskog suda za ljudska prava od 11. marta 2021. koji je utvrdio da nadležni državni organi, prvenstveno tužilaštvo i policija, nijesu sproveli efikasnu i djelotvornu istragu u slučaju brutalnog mučenja i zlostavljanja građana tokom protesta u oktobru 2015. godine, kada su dokazi u vidu video materijala obišli cijeli svijet. Prema ovoj odluci, Podgoričanima Branimiru Vukčeviću i Momčilu Baraninu potrebno je da se isplati na ime pravičnog zadovoljenja po 7.500 eura odštete zbog kršenja člana 3 Evropske konvencije o ljudskim pravima. koji se odnosi na zabranu ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja. Do danas, više od pet godina kasnije, policajci koji su izvršili krivična djela nijesu identifikovani, a slučaj se još uvijek nalazi u predistražnoj fazi.

Možemo konstatovati da se Crna Gora ne može pohvaliti sa efikasnom borbom nadležnih državnih institucija kada je u pitanju policijska tortura i zlostavljanje. Praksa je pokazala da institucije u procesuiranju građana brže i efikasnije reaguju, dok u slučaju policijskih službenika vrlo često ovaj proces ide sporo i vrlo često bez jasnog utvrđivanja odgovornosti i kažnjavanja. Tačnije, u brojnim slučajevima uopšte nije ni došlo do identifikacije i procesuiranja odgovornih službenika policije koji su izvršili ili naredili torturu i zlostavljanje. Kada ipak i dođe do identifikacije službenika ili njihovog procesuiranja, sankcije budu ublažene i često obesmislene. Takođe, sve više je prisutno i potpisivanje sporazuma o priznavanju krivice, gdje je kazna koja je definisana sporazumom o priznanju krivice uslovna osuda.

Građanska alijansa smatra da je ovakva praksa neprihvatljiva i da ne vodi ka pervenciji, odnosno, ka sprečavanju policijskih službenika da ne čine ovakva i slična krivična dijela, već nasuprot tome, može da ohrabri pojedince da nastave da ih čine, znajući da ili neće biti procesuiirani ili da se mogu izvući bez sankcija.

Nije teško izmjeriti napredak u ovoj oblasti i doći do zaključka da su nam potrebne brze i kvalitetne promjene. U demokratskoj državi je neprihvatljivo da policijski službenici demonstriraju silu i prebijaju građane na ulicama, da oni koji zlostavljaju ne budu identifikovani i procesuirani, te da slučajevi i zastarijevaju.

Građanska alijansa smatra da treba stati na kraj sistematskoj nekažnjivosti. Potrebne su nam efikasne, djelotvorne i nezavisne istrage koje će davati rezultate i očekujemo od novog rukovodstva da se najoštrije izbore sa ovim pitanjem, a mehanizmi kontrole da budu ojačani. Potrebno je odluke donositi na osnovu prikupljenih dokaza, a ne na osnovu potpisivanja sporazuma o krivici. Samo na taj način će biti poslata poruka da su tortura i zlostavljanje strogo zabranjeni i spriječiti buduće vršenje torture od strane policijskih službenika.

Podijeli na društvenim mrežama 

Posljednje novosti

viber_image_2024-02-28_14-54-33-035
Novinarski životni vijek u sjenci rizika
Cover
Završeno predavanje studentima o suđenju u razumnom roku
gamn
Dvije godine rata u Ukrajini
Zajedno do zaposlenja
Konkurs za poslodavce. ZAJEDNO ZA ZAPOSLENJE: OBUKE I PARTNERSTVA
gamn
Nasilje među mladima i maloljetnicima problem za koji se mora donijeti dugoročno rješenje

Pretraga