Kontaktirajte nas!

+382 20 513 687

Search
Close this search box.

PREGLED DOGADJANJA NA DAN USTOLIČENJA MITROPOLITA JOANIKIJA NA CETINJU

Aktivisti, odnosno, monitori Građanske alijanse su izašli na teren, kako bi izvršili kontrolu poštovanja ljudskih prava tokom ustoličenja mitropolita na Cetinju. U putu od Pg do Ct smo naišli na brojne kamenice, drveće i ostale materijale, a kasnije i na suzavac, barikade, paljenje guma, eksplozije i sukobe s policijom.
Na terenu smo registrovali primjere prekomjerne upotrebe sile od strane pripadnika policije i prekomjerne upotrebe suzavca, što smo utvrdili prilikom razgovora sa osobama koje su bile na razgovor u prostorijama policije Cetinje, ali i tokom razgovora sa građanima na gradskom trgu. U intervjuisanju građana koji su bili lišeni slobode u policiji, dvojica građana nam je navelo slučaj unošenja u lice od strane policijaca i vrijeđanja. Drugi su saopštili da nijesu imali primjedbi na postupanje policijskih službenika u stanici policije niti tokom privođenja. Takođe, moramo navesti da podatak da je 30 policajaca tražilo medicinsku pomoć govori da je bilo napada i na njih, pa tako postoji primjer jednog policajca sa prelomom šake, tako da pozivamo nadležne da ovaj i sve ostale slučajeve kršenja ljudskih prava istraže i adekvatno reaguju.

Primijetili smo tokom izvještavanja da je sa jedne strane bilo objektivnih izvjestavanja od strane medija, ali je takođe bilo i dezinformacija, naročito od strane srbijanskih web portala. Ono što smo utvrdili kao zamjerku jeste da je Uprava policije trebalo da se češće oglašava prema javnosti sa tačnim informacijama kako bi doprinijeli smanjivanju tenzija i spriječili širenje lažnih vijesti. Sa druge strane, osuđujemo napad na novinare televizije N1. Ovo je inače problem koji Crnu Goru dugo opterećuje i na koji Građanska alijansa konstantno ukazuje – krajnje je vrijeme da se nadležni pozabave ovim problemom, ali i da se građani edukuju o tome kakva je uloga medija u društvu i kako se treba ophoditi prema njima.

Pojedini političari su svojim izjavama doprinijeli podizanju tenzija radi postizanja svojih političkih ciljeva, ali smatramo da je u situaciji kao što je ova trebalo više misliti prije svega na sigurnost i bezbjednost građana.

Ono što možemo zaključiti jeste da je ovaj događaj produbio već postojeće podjele u crnogorskom društvu. Crna Gora kao kandidatkinja za članicu Evropske unije koja baštini međuvjerski, međunacionlani sklad, demokratiju, ovim smo usporili taj proces. Pokazali smo da nijesmo dovoljno demokratski sazreli i da jednostavno nema političkog dijaloga, što uzrokuje ovakve situacije i ishode događaja. Zato pozivamo međunarodne partnere da se aktivno uklljuče i pomognu Crnoj Gori u prevazilaženju ovih problema i jačanje naših demokratskih kapaciteta. Crna Gora mora krenuti potpuno drugim putem – putem tolerancije, mira, međusobnog prihvatanja, a u tome umnogome doprinose političari, te ih pozivamo da svojim djelovanjem doprinesu tome.

Stavovi izraženi u ovom saopštenju odražavaju stavove Građanske alijanse i ne moraju sami po sebi odražavati stavove Rockefeller Brothers Fund.

Ispod se nalaze fotografije i video snimci koje su napravili aktivisti Građanske alijanse na terenu.

Za više informacija o našim aktivnostima na terenu, molimo vas posjetite: https://twitter.com/GACrnaGora

Podijeli na društvenim mrežama 

Posljednje novosti

viber_image_2024-02-28_14-54-33-035
Novinarski životni vijek u sjenci rizika
Cover
Završeno predavanje studentima o suđenju u razumnom roku
gamn
Dvije godine rata u Ukrajini
Zajedno do zaposlenja
Konkurs za poslodavce. ZAJEDNO ZA ZAPOSLENJE: OBUKE I PARTNERSTVA
gamn
Nasilje među mladima i maloljetnicima problem za koji se mora donijeti dugoročno rješenje

Pretraga