Kontaktirajte nas!

+382 20 513 687

Search
Close this search box.

SAOPŠTENJE POVODOM 21. SEPTEMBRA-MEĐUNARODNOG DANA MIRA

Kao organizacije koje kao jednu od temeljnih vrijednosti baštine mir kroz dijalog, toleranciju i obrazovanje želimo posebno danas podsjetiti na značaj ovog datuma i vrijednosti koje ovaj pojam nosi u sebi.

Čini nam se da na momente zaboravljamo značaj mira, šta je bilo to što nas je navelo na formiranje Ujedinjenih nacija i brojnih drugih međunarodnih organizacija i za nas posebno bitnu Evropsku zajednicu- kasnije Evropsku uniju. Podsjetićemo da u Evropi trenutno traje najduži period mira u istoriji i to je proizvod naših projekata koji su bili odgovor na traume Drugog svjetskog rata koje ne smijemo dozvoliti da se ponove više nikada. Evropa je do sada bila u različitim izazovima, ali njen najveći izazov je da se ne zaboravi njena osnovna vrijednost- uspostavljanje trajnog mira u Evropi i povezivanje do tada najvećih neprijatelja. Ovo je vrijeme kada postajemo slabiji na ektremno desničarske vrijednosti, u Evropi se stvaraju nove esktremne struje, posebno mladih ljudi, i naša je obaveza da pravovremeno djelujemo.

Jedan od temelja zdravog demokratskog društva koje teži miru je kvalitetno obrazovanje za mir, kao dugoročni pristup promjenama društva kroz obrazovni sistem. Ovo mora biti zajednička misija kako državnih institucija tako i civilnog sektora, u cilju stvaranja održivih i prosperitetnih društava koja će baštiniti vrijednost mira iznad svega ostalog. Naše nove generacije moraju biti bolje od nas, s toga apelujemo na više ovog sadržaja u nastavnim programima. Mlade moramo učiti miru kao vrijednosti koju moraju nositi u sebi. Ukoliko se više posvetimo jačanju kapaciteta za školsku medijaciju i mirno rješavanje sporova, gradimo generacije sa solidnom osnovnom za buduća pokiljenja aktivnih i mirotvornih građana.
Ovo je misija koja podrazumijeva zajedničko djelovanje aktera s lokalnog, regionalnog i globalnog nivoa, jer sve teme koje su lokalne u savremenom obrascu prerastaju u globalne. Vrlo smo svjesni koliko su problemi svih država Zapadnog Balkana zapravo i naši svakodnevni problemi i koliko je njihov mir zapravo naš mir, dok su današnji problemi Sirijaca i njihov nemir itekako naši i itekako nas se tiče.

Crna Gora ima posebnu obavezu da učestvuje u ovim procesima ali i dalje mora jednako intenzivno raditi na uspostavljanju mira unutar same sebe. Svaki pokušaj podjela, manipulacije emocijama uz odustvo dijaloga, tolerancije i racionalnog rješavanja problema je neprihvatljiv.

Danas, ukupno društvo, ali posebno oni koji imaju veliki društveni uticaj moraju itekako voditi računa o svom ponašanju i postupcima. Zabrinjava da brojni vjernici, iako njihove vjere propagiraju mir i toleranciju iznad svega, svakodnevno se u praksi drugačije ponašaju. Naš je apel da nadju mir u sebi i onda ga javno promovišu jer je to suština njihovog poziva i moralna obaveza.

Posebno pozivamo medije da, svjesni svoje moći, ne pokleknu pred senzacionalizmom te površnim obradama tema kroz atraktivne naslove itekako uzmemiruju društvo. Mediji imaju obavezu da predstavljaju mirovne primjere dobre prakse, a ono podrazumijeva promjenu populističkog pristupa novinarstvu.

S poštovanjem,

Građanska alijansa                                           Nansen dijalog centar
Edin Koljenović                                                  Ivana Gajović

Podijeli na društvenim mrežama 

Posljednje novosti

Konkurs_vizual_novi
Oglas za prevodioca za ukrajinski - ruski jezik
IMG_6135
Crna Gora na putu ka EU: Ljudska prava od standarda do prakse
Dan Roma_vizual (2)
Položaj Roma i Egipćana u Crnoj Gori: vrijeme je za konkretna djela
Slika 2
Počinje forum Škole političkih studija: Crna Gora na putu ka EU: Ljudska prava od standarda do prakse
Reforma sudstva
Izvještaj Sudskog savjeta jasan indikator za neophodnost reformi

Pretraga