Kontaktirajte nas!

+382 20 513 687

Search
Close this search box.

RASPOLOŽENJE EVROPSKE UNIJE ZA INTEGRACIJE: PRILIKA KOJU NE SMIJEMO PROPUSTITI

Najnovije odluke i poruke evropskih zvaničnika predstavljaju pozitivan signal za Crnu Goru u vezi s mogućim članstvom u Evropskoj uniji i pravi je momenat da ih pametno iskoristimo. Ponovo smo dobili priliku i raspoloženje Evropske unije za integracije, koje donosioci odluka moraju prepoznati na pravi način i intenzivirati aktivnosti u ispunjavanju privremenih mjerila. Potrebno je da se zaborave sve podjele, da se sve strukture uključe, gdje se proces pridruživanja mora postaviti kao prioritet.

Iako su ove indikacije pozitivne, aktuelna atmosfera na javnoj sceni koja je u znaku partijskih prepucavanja i popisa u sjenci identitetskih pitanja, čine nepovoljan ambijent da se tema EU agende stavi u centar javnog diskursa.

Zato je pravi momenat da Vlada i Skupština Crne Gore i ostale crnogorske institucije iskoriste sve moguće resurse i mehanizme koji im stoje na raspolaganju i budu agilne u realizovanju aktivnosti usmjerene prema Evropskoj uniji. Uz to, nakon uspostavljanja tehničko-administrativnih uslova, kao jedan od prvih koraka očekujemo i imenovanje glavnog pregovarača za vođenje pregovora sa EU.

Moramo se usredsrediti na vladavinu prava i ljudska prava, s obzirom na njihov značaj u novoj metodologiji, gdje su ove oblasti smještene u 23. i 24. poglavlju. Međutim, važno je napomenuti da to nipošto ne znači zanemarivanje ostalih poglavlja.

U ovom ključnom trenutku pozivamo sve da se uključe, jer je ovo trka koju mora pobijediti cijela Crna Gora. Nikada do sada nijesmo imali ovoliko otvorena vrata, te je zato neophodno i da se javnost fokusira na ovo veoma važno pitanje koje je od interesa za sve nas. Zato šaljemo apel i medijima i NVO sektoru da daju svoj doprinos, a donosiocima odluka da ih prepoznaju kao važne partnere koji mogu značajno doprinijeti putu ka EU.

U ovoj fazi, svjedoci smo, sa jedne strane, nekoliko značajnih pomaka na tom putu, kao što je izbor sedmog sudije Ustavnog suda, izbor tri člana Sudskog savjeta od strane Skupštine Crne Gore i nekoliko bitnih istraga, što predstavlja značajan korak prema stvaranju uslova za nastavak ključnih reformi.

Sa druge strane, čuli smo i dosta retorike, bez mnogo konkretnih akcija koje bi pratile uvjeravanja i obećanja.

Još jednom na kraju, pozivamo sve društvene aktere da se aktivno angažuju i postignu rezultate kako bismo ostvarili stvarni napredak i oblikovali budućnost Crne Gore prema evropskim standardima.

Građanska alijansa

LGBT Forum Progress

Phiren Amenca – Koračajmo zajedno

Akcija za socijalnu pravdu

LGBTIQ Socijalni Centar

Mreza za istrazivanje organizovanog kriminala i korupcije – LUPA

Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR)

Podijeli na društvenim mrežama 

Posljednje novosti

Konkurs_vizual_novi
Oglas za prevodioca za ukrajinski - ruski jezik
IMG_6135
Crna Gora na putu ka EU: Ljudska prava od standarda do prakse
Dan Roma_vizual (2)
Položaj Roma i Egipćana u Crnoj Gori: vrijeme je za konkretna djela
Slika 2
Počinje forum Škole političkih studija: Crna Gora na putu ka EU: Ljudska prava od standarda do prakse
Reforma sudstva
Izvještaj Sudskog savjeta jasan indikator za neophodnost reformi

Pretraga