Na kontaktoni!

+382 20 513 687

Search
Close this search box.

GJENDJA E BASHKIMIT EVROPIAN PËR INTEGRIM: NJË MUNDËSI QË NUK DUHET TË HUMBËM

Vendimet dhe mesazhet e fundit nga zyrtarët evropianë paraqesin një sinjal pozitiv për Malin e Zi lidhur me anëtarësimin e mundshëm në Bashkimin Evropian dhe është momenti i duhur për t’i përdorur ato me mençuri. Ne morëm edhe një herë mundësinë dhe disponimin e Bashkimit Evropian për integrim, të cilin vendimmarrësit duhet ta njohin në mënyrën e duhur dhe të intensifikojnë aktivitetet në përmbushjen e standardeve të përkohshme. Duhet të harrohen të gjitha ndarjet, të përfshihen të gjitha strukturat, ku procesi i bashkimit duhet të vendoset si prioritet.

Edhe pse këto indikacione janë pozitive, atmosfera aktuale në skenën publike, e cila karakterizohet nga zënka partiake dhe regjistrime nën hijen e çështjeve identitare, krijon një mjedis të pafavorshëm për vendosjen e temës së agjendës së BE-së në qendër të diskursit publik.

Prandaj është momenti i duhur që Qeveria dhe Parlamenti i Malit të Zi dhe institucionet e tjera malazeze të përdorin të gjitha burimet dhe mekanizmat e mundshëm që kanë në dispozicion dhe të jenë të shkathët në zbatimin e aktiviteteve që synojnë Bashkimin Evropian. Gjithashtu, pas vendosjes së kushteve teknike dhe administrative, si një nga hapat e parë presim emërimin e kryenegociatorit për zhvillimin e negociatave me BE-në.

Ne duhet të fokusohemi në shtetin e së drejtës dhe të drejtat e njeriut, duke pasur parasysh rëndësinë e tyre në metodologjinë e re, ku këto fusha janë të vendosura në kapitujt 23 dhe 24. Megjithatë, është e rëndësishme të theksohet se kjo nuk do të thotë të neglizhohen kapitujt e tjerë.

Në këtë moment vendimtar, ftojmë të gjithë të përfshihen, sepse kjo është një garë që i gjithë Mali i Zi duhet ta fitojë. Asnjëherë më parë nuk kemi pasur një derë kaq të hapur dhe prandaj është e nevojshme që publiku të fokusohet në këtë çështje shumë të rëndësishme që është me interes për të gjithë ne. Kjo është arsyeja pse ne po i dërgojmë një apel mediave dhe sektorit të OJQ-ve që të japin kontributin e tyre dhe vendimmarrësve t’i njohin ata si partnerë të rëndësishëm që mund të kontribuojnë ndjeshëm në rrugën drejt BE-së.

Në këtë fazë jemi dëshmitarë, nga njëra anë, disa zhvillime të rëndësishme në atë rrugë, si zgjedhja e gjyqtarit të shtatë të Gjykatës Kushtetuese, zgjedhja e tre anëtarëve të Këshillit Gjyqësor nga Parlamenti i Malit të Zi dhe disa të rëndësishme. hetime, të cilat përfaqësojnë një hap të rëndësishëm drejt krijimit të kushteve për vazhdimin e reformave kyçe.

Nga ana tjetër, dëgjuam edhe shumë retorikë, pa shumë veprime konkrete që do të shoqëronin garancitë dhe premtimet.

Edhe një herë në fund, ftojmë të gjithë aktorët shoqërorë që të angazhohen në mënyrë aktive dhe të arrijnë rezultate në mënyrë që të arrihet progres real dhe të formësohet e ardhmja e Malit të Zi sipas standardeve evropiane.

Aleanca Qytetare

Përparimi i Forumit LGBT

Phiren Amenca – Le të ecim së bashku

Aksion për drejtësi sociale

Qendra Sociale LGBTIQ

Rrjeti për hetimin e krimit të organizuar dhe korrupsionit – LUPA

Nisma Rinore për të Drejtat e Njeriut (YIHR)

Shpërndajeni në rrjetet sociale

Lajmet e fundit

Vizual-2
KUJTOJMË VJETORIN E VDEKJES SË SRĐAN ALEKSIĆ
Vizual-1
TENDI BRENGOSËS I RRITJES SË NUMRIT TË VEPRIMEVE TË PALIGJSHME NGA PUNONJËSIT E POLICISË
Vizual-za-sajt-1
KONKURS PËR PUNË: AVOKATI TË OFROJ NDIHMË JURIDIKE FALAS
1-6
WORKSHOP: PËRMIRËSIMI I NDËRGJEGJËSISË PËR TORTURËN E POLICISË - RRUGA DREJT TOLERANCËS ZERO
Vizual-za-sajt
GJENDJA E BASHKIMIT EVROPIAN PËR INTEGRIM: NJË MUNDËSI QË NUK DUHET TË HUMBËM

Kërko