Enter your keyword

Regionalna akademija za demokratiju je prije svega posvećena postojećim liderima koji će u bliskoj budućnosti činiti dio kruga političke elite na najvišem nivou. Ovo je akademija koja će na jednom mjestu okupiti nove i buduće generacije političkih vođa sa prostora Zapadnog Balkana sa jasnim ali i zahtjevnim ciljem obezbjeđivanja boljih uslova za njihovu međusobnu saradnju i razumijevanje.

Cilj Akademije je stvaranje jednog novog prostora za učenje kroz razmjenu iskustava, koji će omogućiti dnosiocima odluka u regionu da adresiraju najznačajnije probleme sa kojima se suočavaju njihova društva i raspravljaju o njima. Osnovna želja je uticati na pojedince – snažne političke figure zemalja Zapadnog Balkana u pravcu očvršćivanja aktuelnih demokratskih procesa, osnaživanja standarda ljudskih i prava manjina i njihovo izdizanje iznad nacionalnih i političkih interesa u duhu regionalne saradnje i pomirenja na Balkanu.

Regionalna akademija za demokratiju će se sastojati od 3 godišnja ciklusa posvećena različitim temama i oblastima:

  • Saradnja u oblasti pravosuđa i bezbjednosti – 2013. god.
  • Ljudska i manjinska prava – 2014. god.
  • Izgradnja demokratskih institucija – 2015. god.

Svake godine kroz Akademiju će proći 50 učesnika, mladih, vodećih ličnosti u političkom životu koji već zauzimaju značajne pozicije na državnom nivou ili u okviru njihovih političkih partija, odnosno osobe od kojih se očekuju da postanu nova generacija vodećih političkih lidera u sopstvenim zemljama.

Projekat je finansiran od strane Evropske unije.