Kontaktirajte nas!

+382 20 513 687

Search
Close this search box.

SAOPŠTENJE POVODOM 03. MAJA, MEĐUNARODNOG DANA SLOBODE MEDIJA

Sjutra se obilježava Međunarodni dan slobode medija, povodom kojeg Građanska alijansa (GA) izražava veliku zabrinutost zbog kontinuiranog nazadovanja slobode medija i položaja novinara u Crnoj Gori. Sloboda medija je jedan od osnovnih stubova demokratije društva, te zabrinjava činjenica da se danas Crna Gora, po analizama brojnih međunarodnih organizacija, nalazi na začelju po pitanju slobode medija i slobode izražavanja. Ovo je jedina oblast u kojoj se Crna Gora godinama nema čime pohvaliti i gdje se ne ostvaruje napredak.

Brojni su razlozi koji nas navode na zaključak da novinari nemaju mnogo razloga da proslavljaju ovaj dan. Prije svega, to su nekažnjivost za napade na medije i novinare, politički i jaki vlasnički uticaji na rad medija koji vode autocenzuri i guše slobodu urednika i novinara u izvještavanju, korišćenje medija za političke obračune, teška ekonomska situacija za rad medija, neprihvatljivo loš ekonomski položaj novinara, nepostojanje samoregulacije i odsustvo etičkih standarda u izvještavanju, te pojava sve više medija spremnih na širenje lažnih vijesti.

Nažalost, danas uređivačku politiku mahom diktiraju vlasnici, koji određuju teme i sagovornike, u cilju ostvarivanja određenih političkih interesa, uz redovno izostavljanje drugih i drukčijih. Sudbina novinara koji se vode principom objektivnog izvještavanja, a koje je suprotno direktivama vlasnika, često se završava obračunima usmjerenim protiv njih, usporavanjem njihovog napredovanja ili pak njihovim otpuštanjem. Takođe, duboka polarizacija medija je toliko razvijena da su kreirani tzv. analitičari koji kritikuju loš rad i principe onih „drugih“ medija, a pritom budu spremni da ćute i žmure na iste te principe i rad medija koje brane. Stoga smo nerijetko svjedoci neujednačenog i pristrasnog izvještavanja, koji svakako ne krase jedno demokratsko duštvo.

U ovoj fazi posebno je značajno usvojiti medijsko zakonodavstvo, omdah nakon završetka epidemije uz poštovanje preporuka međunarodne zajednice i civilnog sektora. Trenutak je i da se dođe do zaključaka po pitanju ubistva Duška Jovanovića – svi koji su radili na ovom slučaju treba da budu udaljeni iz službe zbog brojnih propusta u istrazi ovog zločina.

GA poziva novinare da se zajedničkim naporima odupru pritiscima, da istraju u borbi za pravo javnosti da zna i da ne budu čuvari interesa njihovih vlasnika, bilo da se radi o državnim ili privatnim medijima. Sami novinari i urednici ovo ne mogu postići zbog čvrsto izgrađenih struktura, koji preko medija vode politčke borbe, pokušavajući da vrše uticaj na javno mnjenje. Dakle, potrebna nam je zajednička akcija svih demokratskih snaga, spremnih da daju doprinos da stvorimo vrijednosti u oblasti medija iz Volterove rečenice: „Ne slažem se sa tim što govoriš, ali ću do smrti braniti tvoje pravo da to slobodno kažeš“.

GA tim

Podijeli na društvenim mrežama 

Posljednje novosti

viber_image_2024-02-28_14-54-33-035
Novinarski životni vijek u sjenci rizika
Cover
Završeno predavanje studentima o suđenju u razumnom roku
gamn
Dvije godine rata u Ukrajini
Zajedno do zaposlenja
Konkurs za poslodavce. ZAJEDNO ZA ZAPOSLENJE: OBUKE I PARTNERSTVA
gamn
Nasilje među mladima i maloljetnicima problem za koji se mora donijeti dugoročno rješenje

Pretraga