Kontaktirajte nas!

+382 20 513 687

Search
Close this search box.

SAOPŠTENJE POVODOM DODJELE NOBELOVE NAGRADE ZA MIR NOVINARIMA 2021.

Građanska alijansa pozdravlja odluku da ovogodišnju Nobelovu nagradu za mir dobiju novinari Maria Ressa i Dmitry Muratov za istraživačko novinarstvo, posebno imajući u vidu važnost slobode izražavanja za demokratiju i ljudska prava i činjenicu da je danas sloboda izražavanja veoma ugrožena.

Sloboda izražavanja kao nikada prije je u krizi u svijetu, a posebno u Crnoj Gori. Naša zemlja več u kontinuitetu ne napreduje u ovoj oblasti, što takođe pokazuju i izvještaji o napretku Crne Gore ka EU, te izvještaji relevantnih međunarodnih organizacija. Prema izvještajima Evropske Komisije za pristup Evropskoj Uniji, Crna Gora za pet godina nije napredovala u pogledu slobode medija, što predstavlja preduslov za razvoj demokratskog društva i pristup Crne Gore Evropskoj Uniji.

Nažalost, istraživačko novinarstvo u Crnoj Gori maltene ne postoji, dok mediji često finansijski nijesu u mogućnosti da angažuju novinare koji će se baviti isključivo ovom veoma važnom oblašću.

Sloboda izražavanja je u krizi u svijetu, a posebno kod nas. Veliki je broj zabilježenih napada, kako na lica koja su zaposlena u medijima, tako i na njihovu imovinu, što je veoma zabrinjavajuće. Brojni su napadi na novinare koji su ostali bez sudskog epiloga, pa ne čudi osjećaj straha i ugroženosti koji sami novinari osjećaju. Medijski prostor je izrazito polarizovan, što predstavlja jako loš ambijent za rad samih novinara.

Crna Gora mora što prije krenuti sa stvaranjem sigurnog ambijenta za rad medija, a posebno istraživačkih novinara i da odlučno istraži i pronađe sve napadače i nalogodavce svih napada koji su ostali neotkriveni. Ovim ćemo poslati jasnu poruku da Crna Gora ostaje na putu EU i da ulaže napore ka poštovanju slobode izražavanja, te uspostavljanju vladavine prava i jasne borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Podijeli na društvenim mrežama 

Posljednje novosti

logo-GA-2017
Nakon pozitivnog IBARA Crna Gora na prekretnici: Konkretni rezultati ili neizvjesna budućnost
Smart
Projekat "Korak po Korak" za Jačanje Regionalne Saradnje i Borbu protiv Krijumčarenja Migranata na Zapadnom Balkanu
Jelena Ristovic, Gradjanska alijansa
Romi simbol diskriminacije, brak sa pripadnicima te zajednice neprihvatljiv za 54 odsto građana/ki
GA YIHR
U znak sjećanja na žrtve ratnog zločina Deportacije
Milan Radovic
Crnogorski zvaničnici odluke o rezoluciji o Srebrenici treba da donose vođeni isključivo interesima naše zemlje

Pretraga