Kontaktirajte nas!

+382 20 513 687

Search
Close this search box.

SAOPŠTENJE ZBOG UČESTALOG PRITISKA NA UREDNIŠTVO RTVCG OD STRANE VLADAJUĆE PARTIJE

Tako je u poslednjem slučaju, zbog komentara Nikole Markovića, glavnog urednika lista “DAN”, na Javnom servisu, da ga ne čudi to što je pripreman napad na Đukanovića jer se on „druži sa mafijašima”, iz DPS-a je zatražena reakcija Savjeta RTCG i Medijskog savjeta za samoregulaciju.

DPS traži da se konstatuje da je TVCG prekršila odredbe Kodeksa novinara – “Uvredljivi govor koji podrazumijeva bezrazložan lični napad na neku osobu ne može biti zaštićen pravom na slobodu izražavanja”. Takođe se navodi da je izostala profesionalna reakcija voditeljke emisije “Replika”, Nevenke Ćirović.

Postoji nekoliko problema u reakciji DPS-a:

– pravo sagovornika da javno iskaže svoje mišljenje kao stav ili komentar je neprikosnoveno i spada u korpus osnovnih sloboda. Činjenica da se stav odnosi na javnu ličnost daje dodatan okvir jer javni dužnosnici moraju imati veći stepen tolerancije na kritiku.
– prigovori se podnose u vrijeme kada je urednički tim pobrao sve komplimente i javni servis dobija ocjenu Evropske komisije i OEBS-a da izvještava objektivno i izbalansirano. Umjesto da podrži novinare i menadžment u u njihovim nastojanjima da RTCG bude forum za sve građane i osluškivanje različitih mišljenja u javnom prostoru jer, da podstiče postignute slobode i profesionalizam, čime će osnažiti poljuljano povjerenje u demokratske procese – i tako doprinijeti pozitivnijoj ocjeni u godišnjem izvještaju o napretku – DPS sprovodi kampanju protiv javno izgovorenog i vrši snažan politički pritisak nad novinarima i nad Javnim servisom generalno.
– DPS time, sve nas koji pratimo razvoj medijskih sloboda, stavlja u do skoro nemoguć položaj: da od vladajuće partije “branimo” televiziju koja je bila simbol jednostranog, nekritičkog i pristrasnog izvještavanja o aktivnostima vladajuće partije i njenih predstavnika. DPS kao da traži da novinari i urednici, od gostiju brane predstavnike te partije, negirajući načelo slobodno izrečenog stava, slobode govora ali i ono koje kaže da javna ličnost treba da ima veći prag tolerancije od “običnog” građanina kada je u pitanju kritika.

Postavlja se pitanje zbog čega poslije evidentnog napretka u stavovima i slobodama u RTCG, DPS hoće ponovo da stavi uzde na javnu riječ i diskurs “upristoji” tako da se likvidira svaki nepodobni zarez koji kritički govori o premijeru, predsjedniku ili bilo kom slugi naroda. Podsjećamo ih da je krajnje licemjerno u razgovorima sa EU partnerima zagovarati nezavisnost i nepristrasnost uređivačke politike RTCG, a sa druge strane vršiti neprimjeren pritisak na svetinju slobodno izraženog stava. Stoga, da ironija bude veća, DPS reaguje na stav urednika DAN-a preko odnosa voditeljke koja je, pretpostavljamo, trebala da spriječi sagovornika? Da ga izbaci iz studija? Iznese kontra-argument? Vrijeme takvih intervjua u kojima sve puca od “cvijeće-proljeće” pitanja i stavova je nadamo se – naša prošlost.

Takođe je simptomatično da svaka priča na relaciji novinar-primjedba-DPS završi na udarnim vijestima privatnih medija, gdje se na krajnje diskutabilan način od ovih slučajeva prave “afere” i targetiraju urednici.

Sve ovo, tužna je i siva slika stanja sloboda koje navodno uživaju novinari na Javnom servisu. Tamo gdje treba vježbati demokratiju, čuti različite stavove, očigledno treba da važi formula da su neki ipak “jednakiji od drugih”. To nije suština uređivanja emisija na RTCG, već gušenje slobodne riječi i konsekventno tome – prava građana da budu informisani.

Darko Ivanović,
Generalni sekretar Građanske alijanse

Podijeli na društvenim mrežama 

Posljednje novosti

viber_image_2024-02-28_14-54-33-035
Novinarski životni vijek u sjenci rizika
Cover
Završeno predavanje studentima o suđenju u razumnom roku
gamn
Dvije godine rata u Ukrajini
Zajedno do zaposlenja
Konkurs za poslodavce. ZAJEDNO ZA ZAPOSLENJE: OBUKE I PARTNERSTVA
gamn
Nasilje među mladima i maloljetnicima problem za koji se mora donijeti dugoročno rješenje

Pretraga