Kontaktirajte nas!

+382 20 513 687

Search
Close this search box.

VLADA DA POKAŽE SUŠTINSKU A NE FORMALNU SPREMNOST KAŽNJAVANJA NAPADA NA NOVINARE

Sve dok javni funkcioneri ne shvate da su na funkcije delegirani od strane građana koji formiraju javnost i njeno mnjenje te da upravo ta javnost ima pravo da zna kako koriste svoja ovlašćenja, a konsekventno tome – da su novinari čuvari demokratije i da je odnos prema njima pokazatelj demokratičnosti jednog društva, borićemo se kroz čitav naš mandat i misiju – za zaštitu novinara i obilježavati Međunarodni dan borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima.

Podsjećamo da je ove godine, prema podacima Sindikata medija Crne Gore, prijavljeno šest napada na novinare/ke od kojih je najdrastičniji napad na novinara dnevnog lista „Dan” Vladimira Otaševića. Pomenuti slučaj je izuzetno važan s obzirom da je akter brat premijera Duška Markovića. Očekujemo od nadležnih državnih institucija da podrobno i detaljno ispitaju okolnosti u kojima je novinar Otašević radio, te javnost obavijesti o ishodu.

Ne treba preskočiti ni skorašnju prvostepenu presudu Osnovnog suda u Podgorici u slučaju novinara Tufika Softića kojom se smatra da država, odnosno nadležna tužilaštva su vodila nedjelotvornu i neefikasnu istragu u slučajevima napada na njega. Sutkinja je u pomenutom slučaju dosudila novinaru 7.000 eura odštete, jer ni nakon deset godina nisu pronađeni napadači, kao ni nalogodavci napada na njega.

Ne treba da nas se tiču samo slučajevi nekažnjivosti zločina nad novinarima u Crnoj Gori već svuda u svijetu, jer zbog razvoja digitalnih tehnologija više ne postoje granice. Kao primjer navodimo skorašnje ubistvo eksplozijom bombe novinarke Dafne Karuane Galicije, koja je pred oči javnosti donijela istragu „Panama papira”. Pomenutom istragom otkrivena je korupcija na Malti, ali takođe su dio istraživanja bili i korupcijski skandali širom svijeta koji vode i do naše zemlje.

Pozivamo Vladu, kao krovnu instituciju da preko svojih delegata iz policije, državne bezbijednosti a u sprezi sa inertnošću tužilaštva – ne sabotiraju Komisiju za praćenje istraga napada na novinare, i omoguće da se napadi na novinare i medije koji su potresali crnogorsku javnost proteklih godina konačno istraže do kraja kako bi se, ne samo izvršitelji već i nalogodavci, priveli k poznaniju prava i bili kažnjeni za zločine koji su višestruko oštetili društvo.

Srdačan pozdrav

Kristina Ćetković
Koordinatorka medijskog programa
[email protected]

Podijeli na društvenim mrežama 

Posljednje novosti

Smart
Projekat "Korak po Korak" za Jačanje Regionalne Saradnje i Borbu protiv Krijumčarenja Migranata na Zapadnom Balkanu
Jelena Ristovic, Gradjanska alijansa
Romi simbol diskriminacije, brak sa pripadnicima te zajednice neprihvatljiv za 54 odsto građana/ki
GA YIHR
U znak sjećanja na žrtve ratnog zločina Deportacije
Milan Radovic
Crnogorski zvaničnici odluke o rezoluciji o Srebrenici treba da donose vođeni isključivo interesima naše zemlje
pogled-naprijed-korica-mne-(17x20) (1)
Objavljena publikacija: „18 godina nezavisnosti – pogled naprijed. Putokaz ka EU napretku“

Pretraga