Kontaktirajte nas!

+382 20 513 687

Search
Close this search box.

Započet projekat “Kultura sjećanja za svjetliju budućnost”

Započela je realizacija projekta “Kultura sjećanja za svjetliju buducnost’’ koji Građanska alijansa realizuje u partnerstvu sa BIRN-om, a u okviru projekta „Podrška Evropske unije izgradnji povjerenja na Zapadnom Balkanu” koji finansira Evropska unija, a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP). Implementacija projekta počela je u januaru 2024. godine i trajaće 12 mjeseci.

Cilj projekta je doprinos boljem razumijevanju zločina počinjenih tokom sukoba 1990-ih u Crnoj Gori, kao i povećanju odgovornosti za ratne zločine i javne podrške za proces suočavanja s prošlošću.

Projekat nastoji da podstakne javni diskurs, bolju saradnju među akterima, da ojača društvenu i zagovaračku poziciju žrtava ratnih zločina i promovisanje kulture sjećanja i pomirenje kroz jačanje i zagovaranje procesa součavanja sa prošlošću. Ove ciljeve, ostvariće kroz raznovrsne aktivnosti, uključujući organizaciju tribina, radionica i događaja koji će se fokusirati na proces suočavanja sa prošlošću. Poseban naglasak će biti stavljen na žene koje su bile žrtve ratnih zločina, pružajući im podršku kroz savjetodavnu, pravnu i socio-psihološku pomoć, a dobiće i prostor da podijele svoje priče.

Tokom narednih godinu dana sprovodićemo dva seta aktivnosti.

Jedan se bavi isključivo povećanjem vidljivosti žrtava i preživjelih tokom sukoba 1990-ih, kao i njihovim porodicama, dok ujedno jača kapacitete lokalnih organizacija civilnog društva da uspostave zajedničku platformu djelovanja u oblasti promocije i zaštite prava žrtava i njihovih porodica.

Druga komponenta obuhvata set aktivnosti koji imaju za cilj da podignu svijest o problemu nekažnjivosti, nemogućnosti ostvarivanja prava preživjelih tokom sukoba, kao i da podignu svijest javnosti i održe proces „remembrance“-a (kulutre sjećanja) u Crnoj Gori.

Kroz niz obuka, tribina, dokumentarnih filmova i drugih medijskih formata, cilj nam je da unaprijedimo svijest javnosti i ojačamo javni dijalog o zločinima počinjenim tokom 90-tih u Crnoj Gori. Takođe, formiraćemo i platformu mreže aktivista koja će se baviti ratnim zločinima u Crnoj Gori i ostvariti saradnju s lokalnim i nacionalnim institucijama.

O svim aktivnostima redovno ćemo izvještavati preko naših kanala, te vas ovim putem pozivamo da uzmete učešće u planiranim događajima i date svoj doprinos kulturi sjećanja.

Podijeli na društvenim mrežama 

Posljednje novosti

Kaludjerski laz
Na godišnjicu ratnog zločina Kaluđerski laz, Građanska alijansa formira Mrežu aktivista koji se bave ratnim zločinima počinjenim u Crnoj Gori
Konkurs_vizual_novi
Oglas za prevodioca za ukrajinski - ruski jezik
IMG_6135
Crna Gora na putu ka EU: Ljudska prava od standarda do prakse
Dan Roma_vizual (2)
Položaj Roma i Egipćana u Crnoj Gori: vrijeme je za konkretna djela
Slika 2
Počinje forum Škole političkih studija: Crna Gora na putu ka EU: Ljudska prava od standarda do prakse

Pretraga