Kontaktirajte nas!

+382 20 513 687

Search
Close this search box.

Završena obuka za mlade advokate o zaštiti ljudskih prava lica lišenih slobode i osuđenika

Tokom 30. i 31. januara okupili smo u Beranama mlade advokate, pravne stručnjake i predstavnike relevantih institucija iz oblasti ljudskih prava, gdje smo radili na jačanju kapaciteta u efikasnom zastupanju i širenju svijesti o poštovanju ljudskih prava, a u sklopu obuke “Pojavni oblici torture i zaštita ljudskih prava lica lišenih slobode i osuđenika”.

Obuku smo započeli predavanjem advokata Dalibora Kavarića na temu ,,Pojam torture i najčešći oblici nezakonitog postupanja“ koji je istakao da se i dalje javljaju izolovani pojedinačni slučajevi torture, najčešće u predistražnoj fazi postupka. Glavni razlog policijske torture je potreba policijskih službenika da dođu do određenog iskaza, odnosno iznuđivanje iskaza. Upravo faza kada građanin dođe na prikupljanje obavještenja je faza kad se tortura najčešće i dešava. Načini iznuđivanja iskaza su u prethodnom periodu bili različiti, a koji uključuju prijetnje pištoljima, pisanje oproštajnih pisama, vožnje na nepoznate lokacije uz stavljanje plastičnih kesa i razne vrste prijetnji po život i zdravlje žrtve torture, ali i članova porodice. Vršioci torture najčešće su bili pripadnici SBOK-a, kriminalističke policije ali i razni inspektori. Zbog svih tih slučajeva smo postali društvo u kojem postoji kultura policijskog zlostavljanja, ali i policijske solidarnosti.

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda, Siniša Bjeković govorio je o zaštiti od torture sa fokusom na predmete iz prakse Ombudsmana. On je istakao da i danas postoje brojni službenici u policiji koji ne znaju da je tortura apsolutno zabranjena u svim slučajevima. Upoznao je advokate sa pojmom torture i primjerima zlostavljanja koje je izrodila praksa Evropskog suda za ljudska prava.

O ulozi advokata u zastupanju žrtava torture učesnicima je govorila advokatica Azra Jasavić. Podsjetila je na predmet Milić i Nikezić za koji je podnijela predstavku ESLjP, a gdje je utvrđeno kršenje člana 3. Evropske konvencije o ljudskim pravima.

U završnom dijelu obuke, Mirjana Radović, zamjenica Ombudsmana i Mensur Bošnjak, savjetnik Ombudsmana u sektoru za zaštitu od torture, istakli su važnost advokata u procesu donošenja promjena. Dodatno, podsjetili su da kad se svako drži svoje zone komfora i ustaljene prake, ne možemo ići naprijed i da su upravo pojedinci i advokati ti koji talasaju i dovode do promjena čime se mijenja ustaljena praksa i sistem.

Ova dvodnevna obuka predstavlja korak ka izgradnji jačeg i odgovornijeg pravosudnog sistema u Crnoj Gori, pružajući mladim advokatima ključne alate za suočavanje s izazovima u zaštiti ljudskih prava. Istovremeno, naglašena je i važnost saradnje između advokatske zajednice, državnih organa i organizacija za ljudska prava kako bi se prevazišle prepreke i izgradila pravednija i sigurnija zajednica.

Podijeli na društvenim mrežama 

Posljednje novosti

Smart
Projekat "Korak po Korak" za Jačanje Regionalne Saradnje i Borbu protiv Krijumčarenja Migranata na Zapadnom Balkanu
Jelena Ristovic, Gradjanska alijansa
Romi simbol diskriminacije, brak sa pripadnicima te zajednice neprihvatljiv za 54 odsto građana/ki
GA YIHR
U znak sjećanja na žrtve ratnog zločina Deportacije
Milan Radovic
Crnogorski zvaničnici odluke o rezoluciji o Srebrenici treba da donose vođeni isključivo interesima naše zemlje
pogled-naprijed-korica-mne-(17x20) (1)
Objavljena publikacija: „18 godina nezavisnosti – pogled naprijed. Putokaz ka EU napretku“

Pretraga