Kontaktirajte nas!

+382 20 513 687

Search
Close this search box.

23 SREDNJOŠKOLSKA TIMA U OVOGODIŠNJOJ POTRAZI ZA LJUDSKIM PRAVIMA

Povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, treću godinu zaredom biće organizovano takmičenje „Potraga za ljudskim pravima“ za učenike i učenice srednjih škola i njihove nastavnike i nastavnice. „Potragu“ i ove godine koordinira NVO Građanska alijansa uz podršku Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori i EU info centra, a u saradnji sa Institucijom Zaštitnika ljudskih prava i sloboda, Ministarstvom za ljudska i manjinska prava i Savjetom Evrope. Takmičenje će početi u Podgorici, 6. decembra u 10h u prostorijama EU info centra, a pobjednički timovi će biti proglašeni istog dana u 16:15h, u svečanoj sali Gimnazije „Slobodan Škerović“.

Interesovanje za takmičenje „Potraga za ljudskim pravima“ pokazalo je 23 srednjoškolska tima iz 13 crnogorskih gradova, odnosno 69 učenika u pratnji 23 nastavnika. Svaka škola je imala pravo da prijavi samo jedan tim. Tokom takmičenja, oni će neposredno i direktno od različitih institucija i organizacija učiti o pravima Roma, osoba sa invaliditetom, ekološkim pravima, pravima potrošača, funkcionisanju Evropske unije, pravima djece i mladih, i slično.

Neće samo umješnost i brzina biti presudni za pobjedu. Saradnju u timu, aktivizam, kao i poznavanje – ali i poštovanje – ljudskih prava u svojim domenima ocjenjivaće: Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori, Institucija Zaštitnika ljudskih prava i sloboda, zlatni savjetnici Ombudsmana, Ministarstvo vanjskih poslova – Generalni direktorat za multilateralne poslove, Pravni fakultet UCG, NVO Phiren Amenca, Centar za ženska prava, Centar za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP), Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, Kancelarija UN u Crnoj Gori, Savjet Evrope, prošlogodišnji pobjednici takmičenja.

Kroz zadatke koji će im biti postavljeni, takmičari će moći da pokažu naučeno, a tri najbolja tima će osvojiti nagradu koju je obezbijedila Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori – putovanje u Beč.U Beču će se učenje o ljudskim pravima nastaviti. Nagrađeni će posjetiti znamenita mjesta u ovom evropskom gradu koja predstavljaju simbol ljudskih prava. Nakon povratka u Crnu Goru, imaće zadatak da u svojim školama predstave stečeno iskustvo i znanje, da bi na taj način uključili svoje vršnjake u popularisanje vrijednosti zajednice evropskih zemalja.

Podijeli na društvenim mrežama 

Posljednje novosti

Konkurs_vizual_novi
Oglas za prevodioca za ukrajinski - ruski jezik
IMG_6135
Crna Gora na putu ka EU: Ljudska prava od standarda do prakse
Dan Roma_vizual (2)
Položaj Roma i Egipćana u Crnoj Gori: vrijeme je za konkretna djela
Slika 2
Počinje forum Škole političkih studija: Crna Gora na putu ka EU: Ljudska prava od standarda do prakse
Reforma sudstva
Izvještaj Sudskog savjeta jasan indikator za neophodnost reformi

Pretraga