Kontaktirajte nas!

+382 20 513 687

Search
Close this search box.

OTVORENO PISMO MINISTRU GORANU DANILOVIĆU O SLUČAJU GOJKA RAIČEVIĆA

Iako su poznate informacije o policijskom službeniku koji je fizički zlostavljao Raičevića, tužilaštvo i Unutrašnja kontrola, ni nakon devet mjeseci nijesu procesuirali odgovornog policijskog službenika i njegove nalogodavce. O samom posljednjem napadu postoje i video zapisi, na kojima se vide i tablice automobila koje su koristili (www.youtube.com/watch?v=B6rAtt9pXgo). Građanska alijansa takođe posjeduje brojne dokaze u ovom slučaju.

Ostaje nepoznanica ko su još dvojica policijskih službenika koji su se nalazili u istom automobilu iz kojeg je izašao policijski službenik koji je udarao i nanio povrede Raičeviću. Napominjemo da je 15 minuta prije opisanog slučaja, na svega par stotina metara udaljenosti od snimljenog napada Raičević zadobio udarac policijskom palicom po leđima o čemu takođe postoji medicinska dokumentacija. Poslije devet mjeseci vaši službenici još uvijek ne otkrivaju ko je nalogodavac napada na novinara Raičevića.

Valja podsjetiti da ovo nije prvi napad na Gojka Raičevića. On je i nedjelju dana ranije (17. oktobra) bio žrtva policijske brutalnosti, kada je lišen slobode, udaren i držan više sati u prostorijama CB Podgorica. Tom prilikom su mu oduzete i lične stvari, sve pod objašnjenjem običnog “poziva na informativni razgovor”.

Direktor Policije, Slavko Stojanović, u dopisu i na zahtjev Savjeta za građansku kontrolu policije, kazao je:

“Prema izjavama policijskih službenika CB Bijelo Polje Miodraga Šebeka i Saše Kneževića, koje su date pred sudijama Područnog organa Podgorica, prilikom privođenja do službenog vozila Gojko Raičević je mirno pošao sa njima i nije se opirao, odnosno nije postojala potreba da se prema istom upotrebe sredstva prinude”. U nastavku, direktor policije Slavko Stojanović navodi, pozivajući se na podnosioca pritužbe Gojka Raičevića, “da su se policijski službenici u CB Podgorica prema njemu profesionalno odnosili poštujući dostojanstvo građanina i da su odvezli u Klinički centar”!? (dopis MUP 74/9-15)

Direktor Stojanović je u dopisu ministru unutrašnjih poslova Rašku Konjević 30. novembra, nakon dopisa koji je upućen Savjetu za građansku kontrolu rada policije, kao odgovor MUP-a na poslaničko pitanje, koji je bio kontradiktoran sa prethodnim odgovorom, kazao o događaju koji se desio 17. oktobra:

“Gojko Raičević je pored pasivnog pružao i fizički otpor, jer je tom prilikom htio da prođe kroz kordon policijskih službenika tako što ih je hvatao za rukave od uniforme, zbog čega je savladan upotrebom fizičke snage i potom priveden u službeno vozilo policije”.

Podsjećamo da su najviši državni funkcioneri u svojim izjavama o ovom slučaju utvrdili da Raičević „nije novinar nego organizator protesta”, čime utiču na kreiranje atmosfere za opstrukciju istrage. To je prepoznao i Savjet Evrope, koji je ovim povodom utvrdio dа je Rаičeviću kontinuirano ugrožena bezbjednost, i koji je konstatovao dа je u pitаnju nаpаd nа njegovu ličnu sigurnost i integritet kаo novinаrа. Kаo izvor prijetnje, Sаvjet Evrope prepoznаo je upravo državu Crnu Goru. U odgovoru Savjetu Evrope,

MUP Crne Gore je pokušava da izazove zabunu, minimizirajući pričinjenu policijsku brutalnost i pravdajući je legitimnim razlozima, izbjegavajući direktan odgovor za razloge za napad od 24. oktobra.

Uzimajući u obzir povrede zadobijene prilikom “dovođenja” na ispitivanje, izdata policijska potvrda o privremenom oduzimanju predmeta, policijsko vozilo kao sredstvo transporta do CB i kasnije do Kliničkog centra, ljekarski izvještaji, nalazi sudskih vještaka i video snimci, negiranje da je hapšen i udaran ne novinar već organizator protesta, dodatno zabrinjava, jer je poznato da ovo nije prvi fizički napad na gdina Raičevića.

S poštovanjem,

Građanska alijansa
Generalni sekretar, Darko Ivanović

Podijeli na društvenim mrežama 

Posljednje novosti

logo GA-za fb
Očekivane ocjene Stejt Departmenta
1713702831812933
Jačanje političkih kapaciteta žena: Put ka rodnoj ravnopravnosti u crnogorskim lokalnim zajednicama
DSC08190-1
Četvrt vijeka bez kazne za zločin u Kaluđerskom lazu
DSC01374
Uspješno implementirani projekti u oblasti ljudskih prava uz podršku Građanske alijanse
0-02-05-aa04711af8a4c0e75112e120ef9c3e4d223c160ec079869507c9b59a416dd5c6_af527d656e5fceed
Kulturna posjeta ulcinjskih učenika Pljevljima i Kulturno veče o toleranciji

Pretraga