Kontaktirajte nas!

+382 20 513 687

Search
Close this search box.

JAVNA INICIJATIVA ZA ODAVANJE POČASTI ADMIRALU VLADIMIRU BAROVIĆU

Crnogorski admiral je časno i svjesno životom platio odluku da ne učestvuje u nečasnoj agresiji na Pulu i Istru u danima kada je euforija “konačnog obračuna sa ustaškim bojovnicima” bila dominantan sentiment u Crnoj Gori, onda kada je “Rat za mir” bio razglednica crnogorske države.

Ovaj čin bez presedana u istoriji ratovanja, Barovića je stavio uz rame sa herojem Srđanom Aleksićem koji je ujedinio gotovo sve republike bivše Jugoslavije da u jedinstvenom posthumnom omažu odaju priznanje njegovom činu, i u svim gradovima danas imamo njegova obilježja

Barovićev primjer pokazao je da i u ratu, haosu jednoumlja i agresije, postoje kolosi čovječnosti čiji primjer inspiriše generacije.

U svom oproštajnom pismu u kom je kao razlog svjesnog oduzimanja života naveo “nemoć u sprječavanju djelovanja JRM protiv Hrvatske, i potpuno neslaganje s vrhovnom komandom JNA”- što je za njega predstavljalo djelo “suprotno crnogorskoj časti”, između ostalog je kazao: “Crnogorci se ne mogu boriti i uništavati narod koji im nije ništa skrivio”.
Današnja Crna Gora mora biti ponosna na admirala Barovića, jer je on zajedno sa manjom grupom ljudi, sačuvao čast Crne Gore u vremenima kada je većinska i vladajuća Crna Gora bila okrenuta anticivilizacijskim vrijednostima. Tim povodom, Građanska alijansa poziva Filipa Vujanovića, predsjednika Crne Gore, da shodno Zakonu o državnim odlikovanjima i priznanjima posthumno odlikuje Vladimira Barovića Ordenom za hrabrost, jer je svoj život dao odbijajući da učestvuje u oduzimanju drugih ljudskih života i uništavanju materijalnih dobara. Pozivamo Ministarstvo prosvjete da informacije o ovom činu budu sastavni dio obrazovnih programa u redovnom sistemu obrazovanja. Takođe, pozivamo vlasti u Herceg Novom (gdje je i sahranjen) da jedna ulica nosi njegovo ime. Na kraju pozivamo Ministarstvo odbrane, Ministarstvo kulture i Glavni grad Podgoricu da shodno Zakonu o spomen obilježjima podignu spomenik Vladimiru Baroviću ispred Ministarstva odbrane, kako bi bio trajni primjer crnogorskim oficirima.

Smatramo da se Crna Gora mora odužiti vanvremenskom činu Barovića, a kako je prošlo skoro 25 godina od njegove smrti, stekli su se zakonski uslovi da institucije ovaj apel sprovedu u djelo i pokažu kako većinska Crna Gora danas gleda na besmislene ratne pohode sa početka devedesetih godina, u kojima smo nažalost učestvovali, iako mnogi danas pokušavaju da operu taj dio svoje biografije.

S poštovanjem,

Građanska alijansa
Generalni sekretar, Darko Ivanović

Podijeli na društvenim mrežama 

Posljednje novosti

logo GA-za fb
Očekivane ocjene Stejt Departmenta
1713702831812933
Jačanje političkih kapaciteta žena: Put ka rodnoj ravnopravnosti u crnogorskim lokalnim zajednicama
DSC08190-1
Četvrt vijeka bez kazne za zločin u Kaluđerskom lazu
DSC01374
Uspješno implementirani projekti u oblasti ljudskih prava uz podršku Građanske alijanse
0-02-05-aa04711af8a4c0e75112e120ef9c3e4d223c160ec079869507c9b59a416dd5c6_af527d656e5fceed
Kulturna posjeta ulcinjskih učenika Pljevljima i Kulturno veče o toleranciji

Pretraga