Kontaktirajte nas!

+382 20 513 687

Search
Close this search box.

OBILJEŽAVANJE 70 GODINA KONVENCIJE O LJUDSKIM PRAVIMA

Konvencija o ljudskim pravima potpisana je 04.11.1950. i predstavlja početak standardizacije na evropskom tlu. Ovo potpisivanje je označilo prihvatanje obaveza poštovanja prava i sloboda, kao i priznavanje nadležnosti Evropskog suda za ljudska prava.

70 godina kasnije, slavimo ovaj esencijalan događaj, koji je trasirao put za poštovanje i primjenu ljudskih prava za sve građane Evrope. U tom cilju Građanska alijansa je organizovala niz aktivnosti usmjerene ka promociji Konvencije, kao i podsjećanje nadležnih i javnosti na važnost njenog poštovanja i primjene.

Kroz nekoliko medijskih pojavljivanja, govorili smo o Konvenciji, što je bila prilika i da podsjetimo sve relevantne državne institucije na stanje vladavine prava u Crnoj Gori. Iz izvještaja Evropske komisije jasno se može zaključiti da je Crna Gora ostvarila ograničen napredak na polju primjene vladavine prava i da ostaje još mnogo prostora za napredovanje u ovoj oblasti.

U saradnji sa Savjetom Evrope, podijelili smo džepne konvencije o ljudskim pravima svim poslanicima Skupštine Crne Gore. U sklopu njihovih odluka iz skupštinskih klupa, koje utiču na sve živote svih crnogorskih građana, biće korisno da imaju pri ruci jedan ovakav dokument koji u svakom trenutku mogu konsultovati ili se prisjetiti njegovih članova.

Na dan 70-godišnjice Konvencije, organizovali smo posjetu Informaciono-dokumentacionom centru kojoj su prisustvovali gđa Lidija Vukčević – tužilac u Specijalnom državnom tužilaštvu, Nerma Dobardžić – zamjenica Zaštitnika ljudskih prava i sloboda, Edin Koljenović – šef Kancelarije za regionalnu saradnju mladih (RYCO) u Crnoj Gori i Rifat Fejzić – reis Islamske zajednice u Crnoj Gori. Skup je organizovan u prostorijama Informaciono-dokumentacionog centra koji je osnovala Inicijativa mladih za ljudska prava, članica Građanske alijanse, a koji se bavi prikupljanjem i dokumentovanjem građe vezane za ratne zločine počinjene tokom devedesetih na našim prostorima. Ovo je bila prilika da, pored obilježavanja godišnjice Konvencije, prisutnima predstavimo Centar, čime se on bavi i koji je njegov značaj u smislu suočavanja sa prošlošću i pomirenja kako u državi, tako i u regionu. Svi prisutni su čestitali na otvaranju Centra, naglašavajući njegovu važnost.

Na konferenciji koju je Savjet Evrope organizovao na Pravnom fakultetu Crne Gore na temu “Obilježavanje 70-godišnjice Evropske konvencije o ljudskim pravima” učestvovala je Građanska alijansa ispred koje je predavanje održao advokat Dalibor Kavarić na temu “Odluke Evropskog suda za ljudska prava u odnosu na Crnu Goru – rezime”. Učesnici su mogli pratiti konferenciju online.

Podijeli na društvenim mrežama 

Posljednje novosti

logo GA-za fb
Očekivane ocjene Stejt Departmenta
1713702831812933
Jačanje političkih kapaciteta žena: Put ka rodnoj ravnopravnosti u crnogorskim lokalnim zajednicama
DSC08190-1
Četvrt vijeka bez kazne za zločin u Kaluđerskom lazu
DSC01374
Uspješno implementirani projekti u oblasti ljudskih prava uz podršku Građanske alijanse
0-02-05-aa04711af8a4c0e75112e120ef9c3e4d223c160ec079869507c9b59a416dd5c6_af527d656e5fceed
Kulturna posjeta ulcinjskih učenika Pljevljima i Kulturno veče o toleranciji

Pretraga