Kontaktirajte nas!

+382 20 513 687

Search
Close this search box.

OBILJEŽAVANJE 70 GODINA KONVENCIJE O LJUDSKIM PRAVIMA

Konvencija o ljudskim pravima potpisana je 04.11.1950. i predstavlja početak standardizacije na evropskom tlu. Ovo potpisivanje je označilo prihvatanje obaveza poštovanja prava i sloboda, kao i priznavanje nadležnosti Evropskog suda za ljudska prava.

70 godina kasnije, slavimo ovaj esencijalan događaj, koji je trasirao put za poštovanje i primjenu ljudskih prava za sve građane Evrope. U tom cilju Građanska alijansa je organizovala niz aktivnosti usmjerene ka promociji Konvencije, kao i podsjećanje nadležnih i javnosti na važnost njenog poštovanja i primjene.

Kroz nekoliko medijskih pojavljivanja, govorili smo o Konvenciji, što je bila prilika i da podsjetimo sve relevantne državne institucije na stanje vladavine prava u Crnoj Gori. Iz izvještaja Evropske komisije jasno se može zaključiti da je Crna Gora ostvarila ograničen napredak na polju primjene vladavine prava i da ostaje još mnogo prostora za napredovanje u ovoj oblasti.

U saradnji sa Savjetom Evrope, podijelili smo džepne konvencije o ljudskim pravima svim poslanicima Skupštine Crne Gore. U sklopu njihovih odluka iz skupštinskih klupa, koje utiču na sve živote svih crnogorskih građana, biće korisno da imaju pri ruci jedan ovakav dokument koji u svakom trenutku mogu konsultovati ili se prisjetiti njegovih članova.

Na dan 70-godišnjice Konvencije, organizovali smo posjetu Informaciono-dokumentacionom centru kojoj su prisustvovali gđa Lidija Vukčević – tužilac u Specijalnom državnom tužilaštvu, Nerma Dobardžić – zamjenica Zaštitnika ljudskih prava i sloboda, Edin Koljenović – šef Kancelarije za regionalnu saradnju mladih (RYCO) u Crnoj Gori i Rifat Fejzić – reis Islamske zajednice u Crnoj Gori. Skup je organizovan u prostorijama Informaciono-dokumentacionog centra koji je osnovala Inicijativa mladih za ljudska prava, članica Građanske alijanse, a koji se bavi prikupljanjem i dokumentovanjem građe vezane za ratne zločine počinjene tokom devedesetih na našim prostorima. Ovo je bila prilika da, pored obilježavanja godišnjice Konvencije, prisutnima predstavimo Centar, čime se on bavi i koji je njegov značaj u smislu suočavanja sa prošlošću i pomirenja kako u državi, tako i u regionu. Svi prisutni su čestitali na otvaranju Centra, naglašavajući njegovu važnost.

Na konferenciji koju je Savjet Evrope organizovao na Pravnom fakultetu Crne Gore na temu “Obilježavanje 70-godišnjice Evropske konvencije o ljudskim pravima” učestvovala je Građanska alijansa ispred koje je predavanje održao advokat Dalibor Kavarić na temu “Odluke Evropskog suda za ljudska prava u odnosu na Crnu Goru – rezime”. Učesnici su mogli pratiti konferenciju online.

Podijeli na društvenim mrežama 

Posljednje novosti

logo-GA-2017
Nakon pozitivnog IBARA Crna Gora na prekretnici: Konkretni rezultati ili neizvjesna budućnost
Smart
Projekat "Korak po Korak" za Jačanje Regionalne Saradnje i Borbu protiv Krijumčarenja Migranata na Zapadnom Balkanu
Jelena Ristovic, Gradjanska alijansa
Romi simbol diskriminacije, brak sa pripadnicima te zajednice neprihvatljiv za 54 odsto građana/ki
GA YIHR
U znak sjećanja na žrtve ratnog zločina Deportacije
Milan Radovic
Crnogorski zvaničnici odluke o rezoluciji o Srebrenici treba da donose vođeni isključivo interesima naše zemlje

Pretraga