Kontaktirajte nas!

+382 20 513 687

Search
Close this search box.

OBILJEŽEN SVJETSKI DAN IZBJEGLICA U BARU

Građanska alijansa organizovala je 21. juna događaj povodom Svjetskog dana izbjeglica, a u saradnji sa opštinom Bar. Događaj je održan na platou Dvorca kralja Nikole u Baru u sklopu Svjetskog dana izbjeglica kroz zajednički program sa kancelarijom Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za izbjeglice (UNHCR) u Crnoj Gori, koji predstavlja vodeću nacionalnu projektnu inicijativu za podršku tražiocima azila, izbjeglicama, raseljenim i interno raseljenim licima i licima u riziku od apatridije.

Program su zvanično otvorili Radovan Popović, generalni direktor Direktorata za upravne poslove, državljanstvo i strance u Ministarstvu unutrašnjih poslova, Jean Yves Bouchardi, šef kancelarije UNHCR-a, Damir Rašketić potpredsjednik Opštine Bar i Milan Radović, programski direktor Građanske alijanse.

Tokom uvodnog izlaganja g. Radovan Popović kazao je da su i ovog puta Crna Gora i njene institucije na državnom i lokalnom nivou, kao i građani, pokazali visok stepen empatije i solidarnosti kada je u pitanju pravovremeno zbrinjavanje izbjeglica. On je naglasio da je naša država politikom otvorenih vrata pokazala svoj odnos prema izbjeglicama i zaslužila izvrsnu reputaciju zbog humanitarnih principa u pravičnom i jednakom postupanju prema svim izbjeglicama.

U ime opštine Bar, učesnicima se obratio g. Damir Rašketić i poželio dobrodošlicu svima u namjeri da obilježe Svjetski dan izbjeglica i tako se pridruže svima onima koji širom svijeta podsjećaju na snagu i hrabrost najranjivijih, koji su bili primorani da napuste dom i domovinu da bi izbjegli sukobe, nasilje ili progon. On je naglasio da je grad Bar i tokom devedesetih godina pokazao apsolutnu posvećenost i gostoljubivost ljude koji su zbog ratnih sukoba u region morali potražiti bezbjednost daleko od svojih ognjišta, otvarajući svoja vrata brojnim izbjeglicama i raseljenim licima. G. Rašketić je na kraju izlaganja poručio da jedino zajedno možemo pružiti sistemski odgovor od kojeg će zavisiti budućnost izbjeglica izbjeglih u našoj državi i karakter našeg društva.

  1. Jean Yves Bouchardi, šef kancelarije UNHCR u Crnoj Gori izrazio je zahvalnost u ime UNHCR-a za toplu dobrodošlicu i podršku koju su građani Bara pružili ukrajinskim izbjeglicama koji su u tom gradu našli sigurnost. On je kazao da je Crna Gora danas jedna od zemalja u kojoj živi najveći broj ukrajinskih izbjeglica po glavi stanovnika u svijetu i da je država koja ima dugogodišnju tradiciju da svoje granice drži otvorenim za ljude koji su prisiljeni da napuste svoje domove.

Po riječima Milana Radovića, programskog direktora Građanske alijanse Svjetski dan izbjeglica nije baš dan koji se slavi, imajući u vidu sve što nose priče ljudi koji napuštaju svoje domove, bježeći da spasu sebe i članove svoje porodice pa tako u nizu dolazi do kršenja ljudskih prava, najčešće masovnog kršenja ljudskih prava počevši od prava na život, prava na sigurnost, porodicu, dom, rad, obrazovanje. Kako je g. Radović kazao ovaj dan bi trebalo da nosi drugi naziv – Dan podrške izbjeglicama – jer je ta solidarnost nešto što je tim ljudima najviše potrebno.

Na događaju su predstavljene kreativne i umjetničke izvedbe. Izložba radova ukrajinske djece učesnika VI međunarodnog umjetničkog festivala MALYUY.UA u organizacij udruženja za razvoj međunarodnih odnosa ADRUM, dala je poseban pečat događaju i njegovom značaju.

Obilježavanju Svjetskog dana izbjeglica prisustvovali su predstavnici ambasade Ukrajine u Crnoj Gori, opštine Bar, Ministarstva unutrašnjih poslova i ostalih lokalnih instititucija i nevladinih organizacija koja se bave sistemom međunarodne i privremene zaštite.

Podijeli na društvenim mrežama 

Posljednje novosti

IMG_8684
Crna Gora - država u kojoj vlada kultura policijskog zlostavljanja
Milena Vujović, Građanska alijansa
Ukrajinac kojem je odobrena privremena zaštita u našoj zemlji, dobio crnogorsku vozačku dozvolu
DSC_5546
Inkluzija izbjeglica ogroman potencijal za razvoj društva
DSC02787
Povezane žene imaju moć da transformišu društvo                                      
logo-GA-2017
Nakon pozitivnog IBARA Crna Gora na prekretnici: Konkretni rezultati ili neizvjesna budućnost

Pretraga