Kontaktirajte nas!

+382 20 513 687

Search
Close this search box.

SVJEDOČENJE SRĐANA KORAĆA: SIGURNO BIH BIO UPOZNAT DA JE DOŠLO DO PREKORAČENJA OVLAŠĆENJA

Danas je pred Osnovnim sudom u Podgorici održan nastavak suđenja policijskim inspektorima koji su optuženi za iznuđivanje iskaza teškim nasiljem od Marka Boljevića. Suđenju je prisustvovao svjedok Srđan Korać, načelnik stanice Kriminalističke policije za suzbijanje krvnih delikata i nasilja u porodici, dok oštećeni nije bio prisutan.
Tokom postupka svjedok je naglasio da je navode o torturi dobio naknadno, nakon saslušanja pred inspektorima i kasnije pred tužiteljkom, i da je Boljević sasvim dobro sarađivao sa njima u tom postupku, te da mu zbog toga optužbe o prisili nemaju nikakvo utemeljenje. Kako je tužiteljki bilo nejasno zašto su policijski službenici nosili fantomke tokom prevoženja Boljevića do Podgorice, a onda ih u stanici skinuli, Korać je odgovorio da je nošenje fantomki procjena za svaki konkretan slučaj i da ista važi od težine krivičnog djela ili u zavisnosti od lica koje se privodi na saslušanje, ali da u svakom slučaju imaju zakonsko pravo da iste nose. Takođe, naglasio je i da nije prirodno da se u službenim prostorijama nose fantomke. Istakao je i da je vrlo simptomatično to što se Boljević u trenutku saslušanja kod tužiteljke nije žalio na torturu, već je to naknadno kasnije uradio.

Svjedok kaže kako se ne može sjećati ko je sve tačno otišao po oštećenog i ne sjeća se ko je učestvovao u uzimanju izjave, kao ni ko je bio tužilac u ovom predmetu, odnosno, tužioci s obzirom da ih je bilo dvoje, ali da je sve konstatovano u spisima predmeta.

Odgovarajući na pitanja tužiteljke, Korać je istakao da mu niko od okrivljenih nije rekao da je došlo do upotrebe sile i da bi on sigurno bio upoznat ukoliko bi došlo do prekoračenja ovlašćenja. Ističe i da bi ovo bilo zapaženo od strane ostalih stranaka i zaposlenih imajući u vidu da se saslušanje održalo u prijepodnevnim časovima kad su prostorije za saslušavanja uglavnom pune ljudi, jer je prema prijavi Boljevića tortura trajala satima. Podsjetio je i na poligrafsko ispitivanje, odnosno, da se ono ne bi moglo održati sa žrtvom nasilja je ona u momentu davanja odgovora mora biti smirena i oni moraju biti dati na dobrovoljnoj osnovi.

Na pitanje punomoćnika oštećenog zašto policijski službenici iz Tivta nijesu nosili fantomke, Korać je odgovorio da ne vidi razlog zašto bi oni nosili fantomke, jer su u konkretnom slučaju pomagali samo u dijelu prevoza Boljevića iz Tivta do određene lokacije odakle su ih preuzeli okrivljeni policijski inspektori.

Podjećamo javnost da je na osnovu iskaza oštećenog Marka Boljevića iznijetih pred tužilaštvom, a vezano za postupanje policijskih službenika od dana 25. maja 2020, formiran predmet, po kojem je pet policijskih službenika optuženo za iznuđivanje iskaza teškim nasiljem. Marko Boljević je tom prilikom kazao da je od strane policijskih službenika mučen elektro-šokerima, udaran bokserskim rukavicama, palicama, kao i da je prijećeno njegovoj porodici i djevojci, a sve kako bi iznudili iskaz koji je teretio Jovana Grujičića i Benjamina Mugošu za postavljanje eksploziva.

Nastavak suđenja je zakazan za 6. septembar u 8:00h.

Građanska alijansa će nastaviti aktivno da prati ovo i druga suđenja za slučajeve torture, u okviru projekta “Bez nekažnjivosti za kršenje i povredu ljudskih prava u Crnoj Gori”, uz podršku Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori.

Podijeli na društvenim mrežama 

Posljednje novosti

IMG_8684
Crna Gora - država u kojoj vlada kultura policijskog zlostavljanja
Milena Vujović, Građanska alijansa
Ukrajinac kojem je odobrena privremena zaštita u našoj zemlji, dobio crnogorsku vozačku dozvolu
DSC_5546
Inkluzija izbjeglica ogroman potencijal za razvoj društva
DSC02787
Povezane žene imaju moć da transformišu društvo                                      
logo-GA-2017
Nakon pozitivnog IBARA Crna Gora na prekretnici: Konkretni rezultati ili neizvjesna budućnost

Pretraga