Kontaktirajte nas!

+382 20 513 687

Search
Close this search box.

Trebalo sačekati odluku Ustavnog suda u vezi sa Uredbom o Zastupniku Crne Gore pred ESLJP

Povodom odabira nove zastupnice Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava, ukazujemo da je Vlada Crne Gore trebalo da sačeka sa primjenom Uredbe o izmjenama i dopunama Uredbe o Zastupniku Crne Gore pred ESLJP, imajući u vidu da je trebalo da sačeka odluku Ustavnog suda kojem je podnijeta inicijativa za ocjenu ustavnosti ovog akta.

Vlada ovakvim postupanjem ne doprinosi imidžu Crne Gore pred evropskim institucijama, niti uspostavljanju vladavine prava i pravne sigurnosti unutar zemlje. Ovo može imati ozbiljne posljedice, posebno ako Ustavni sud presudi u korist podnosilaca inicijative za ocjenu ustavnosti, što bi dovelo do proglašenja pomenute Uredbe kao neustavne. Tako ćemo se, kao i u sličnim situacijama, vratiti nekoliko koraka unazad, te ugroziti efekat značajnih koraka ka ispunjavanju mjerila u pregovaračkim poglavljima 23 i 24 ostvarenih u prethodnom periodu. Tako bi negativne posljedice po Crnu Goru mogle bi biti značajne, posebno u kontekstu pregovaračkih pozicija u pomenutim poglavljima.

S druge strane, neophodno je istaći i odgovornost Ustavnog suda koji je trebalo promptno da reaguje i preduzme sve potrebne korake kako bi spriječio nastanak pravnih posljedica primjene ovakvog akta. Ova situacija je bila lako predvidiva, imajući u vidu slične prakse koje su uobičajene u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti. Važno je napomenuti da ovkva praksa obično prolazi bez ozbiljnih posljedica, a to je često rezultat sporog odgovora Ustavnog suda i donošenja odluka bez preciznog utvrđivanja načina rješavanja posljedica proizašlih iz primjene neustavnih akata.

S obzirom na nastalu situaciju, očekujemo od Ustavnog suda da što prije donese odluku u ovom predmetu. Štaviše, u slučaju da Ustavni sud odluči da spomenuti akt nije u skladu sa Ustavom Crne Gore, apelujemo da pruži tačne instrukcije ka prevazilaženju ovog problema i time se pozabavi posljedicama neustavnih zakonskih rjesenja.

Podijeli na društvenim mrežama 

Posljednje novosti

IMG_8684
Crna Gora - država u kojoj vlada kultura policijskog zlostavljanja
Milena Vujović, Građanska alijansa
Ukrajinac kojem je odobrena privremena zaštita u našoj zemlji, dobio crnogorsku vozačku dozvolu
DSC_5546
Inkluzija izbjeglica ogroman potencijal za razvoj društva
DSC02787
Povezane žene imaju moć da transformišu društvo                                      
logo-GA-2017
Nakon pozitivnog IBARA Crna Gora na prekretnici: Konkretni rezultati ili neizvjesna budućnost

Pretraga