Kontaktirajte nas!

+382 20 513 687

Search
Close this search box.

CRNOGORSKO CIVILNO DRUŠTVO SOLIDARNO SA CIVILNIM STANOVNIŠTVOM U GAZI

SAOPŠTENJE ZA MEDIJE

Podgorica, 29. oktobar 2023.godine

U utorak je, na poziv ambasadora Države Palestine u Crnoj Gori, Nj.E. Rabija Alhantulija, održan sastanak sa predstavnicima i predstavnicama nevladinih organizacija koje su nedavno uputile inicijativu Vladi Crne Gore da donira sredstva Agenciji UN za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA).

Vlada Crne Gore je prihvatila inicijativu NVO  i na sjednici održanoj 19. oktobra 2023. zadužila Ministarstvo finansija da u skladu sa budžetskim mogućnostima, obezbijedi adekvatan iznos finansijske pomoći ugroženom civilnom stanovništvu Gaze preko Agencije UN-a za pomoć palestinskim izbjeglicama[1].

Nevladine organizacije koje su uključene u ovu inicijativu ovim putem pozdravljaju slanje finansijske pomoći od strane Ministarstva vanjskih poslova prema Agenciji UN za pomoć palestinskim izbjeglicama u iznosu od 40.000 dolara, sa žaljenjem što Crna Gora nije u prilici da uputi značajniju pomoć, kao i poziv na poštovanje međunarodnog humanitarnog prava i zaštitu civila.[2]

Ambasador Palestine je na sastanku izrazio zahvalnost nevladinim organizacijama na pomenutoj inicijativi  i upoznao ih sa situacijom i teškim uslovima u kojima se nalazi civilno stanovništvo u Gazi, naročito žene, djeca i starije osobe.

Predstavnici nevladinih organizacija izrazili su duboko žaljenje za izgubljenim životima tokom terorističkog napada Hamasa i usljedivšeg neselektivnog bombardovanja civilnih objekata u pojasu Gaza, kao i nasilja na Zapadnoj Obali, uključujući i uništavanje komunikacione infrastrukture koja prijeti da izoluje pojas Gaze od ostatka svijeta, koji predstavljaju nastavak prakse kršenja ljudskih prava palestinskih civila, aparthejda, ratnih zločina, kolektivnog kažnjavanja, progona i oglušivanja o brojne rezolucije Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. Naglasili su da je  važno  pokazati solidarnost prema nedužnim civilima sa obje strane, zalagati se za mir i obustavu oružanih sukoba. Takođe su istakli spremnost da se uključe u prikupljanje   odgovarajuće humanitarne pomoći koja je važna za veliki broj ljudi koji se sada nalaze u smrtnoj opasnosti u pojasu Gaze. U tom smislu su najavili pokretanje platforme za prikupljanje pomoći i informisanje javnosti o načinima pružanja podrške ugroženom civilnom stanovništvu.

Amabasador Palestine je istakao da podršku u vidu medicinskih sredstava, opreme i ostalih materijala za pomoć stradalim civilima na području Gaze nije moguće  poslati iz Crne Gore, te predložio da se prikupljena sredstva usmjere Crvenom polumjesecu države Palestine, čiji su članovi i članice svakodnevno na terenu i pružaju najveću podršku u ugroženom stanovništvu. Informisao je i da je u procesu otvaranje žiro računa putem kojeg će građani i građanke Crne Gore biti u mogućnosti da podrže rad ove organizacije, koja je sastavni dio međunarodne mreže Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca.

Sastanak sa ambasadorom Palestine i inicijativa nevladinih organizacija ukazuju na važnost izražavanja solidarnosti sa ugroženim civilima i angažovanja u podršci miru na Bliskom istoku.

Novčana sredstva za pomoć civilima pojasa Gaze može biti poslata na račun Palestinskog društva Crvenog polumjeseca, putem sledećeg linka:

https://www.palestinercs.org/en/Donation?mibextid=Zxz2cZ&fbclid=IwAR1EE4hkGUaZ_EWGJG36N7Gl6C5Zj3Ds4UBh18pzBlsP_4geIJA0Vb_VilI

[1] https://www.gov.me/clanak/saopstenje-sa-70-sjednice-vlade-crne-gore

[2] https://www.gov.me/clanak/mvp-realizovalo-uplatu-humanitarne-pomoci-ugrozenim-civilima-u-palestini

Podijeli na društvenim mrežama 

Posljednje novosti

Konkurs_vizual_novi
Oglas za prevodioca za ukrajinski - ruski jezik
IMG_6135
Crna Gora na putu ka EU: Ljudska prava od standarda do prakse
Dan Roma_vizual (2)
Položaj Roma i Egipćana u Crnoj Gori: vrijeme je za konkretna djela
Slika 2
Počinje forum Škole političkih studija: Crna Gora na putu ka EU: Ljudska prava od standarda do prakse
Reforma sudstva
Izvještaj Sudskog savjeta jasan indikator za neophodnost reformi

Pretraga