Na kontaktoni!

+382 20 513 687

Search
Close this search box.

SHOQËRIA CIVILE MALI I Zi NË SOLIDARITET ME POPULLSISË CIVILE NË GAZA

KOMUNIKATË PËR MEDIA

Podgoricë, 29 tetor 2023

Të martën, me ftesë të ambasadorit të Shtetit të Palestinës në Mal të Zi, H.E. Rabija Alhantulija, u mbajt një takim me përfaqësuesit e organizatave joqeveritare të cilat së fundi dorëzuan një iniciativë në Qeverinë e Malit të Zi për të dhuruar fonde për Agjencinë e OKB-së për Ndihmë për Refugjatët Palestinë (UNRWA).

Qeveria e Malit të Zi pranoi iniciativën e OJQ-së dhe në seancën e mbajtur më 19 tetor 2023 ngarkoi Ministrinë e Financave që të sigurojë një sasi të mjaftueshme të ndihmës financiare për popullatën civile të rrezikuar të Gazës përmes Agjencisë së OKB-së për Ndihmë për Refugjatët Palestinë. 1].

Organizatat joqeveritare që janë të përfshira në këtë iniciativë mirëpresin dërgimin e ndihmës financiare nga Ministria e Punëve të Jashtme për Agjencinë e OKB-së për ndihmë për refugjatët palestinezë në shumën prej 40.000 dollarë, me keqardhje që Mali i Zi nuk është në gjendje. për të dërguar ndihma më të rëndësishme, si dhe një thirrje për të respektuar të drejtën ndërkombëtare humanitare dhe mbrojtjen e civilëve.[2]

Në takim, ambasadori i Palestinës shprehu mirënjohjen e tij ndaj organizatave joqeveritare për iniciativën e lartpërmendur dhe i njoftoi për gjendjen dhe kushtet e vështira në të cilat ndodhet popullata civile në Gaza, veçanërisht gratë, fëmijët dhe të moshuarit.

Përfaqësuesit e organizatave joqeveritare shprehën keqardhje të thellë për jetët e humbura gjatë sulmit terrorist nga Hamasi dhe bombardimeve të mëvonshme pa dallim të objekteve civile në Rripin e Gazës, si dhe dhunën në Bregun Perëndimor, duke përfshirë shkatërrimin e infrastrukturës së komunikimit që kërcënon. për të izoluar Rripin e Gazës nga pjesa tjetër e botës, që përfaqëson një vazhdimësi të praktikave të shkeljeve të të drejtave të njeriut të civilëve palestinezë, aparteidit, krimeve të luftës, dënimeve kolektive, persekutimit dhe injorimit të rezolutave të shumta të Asamblesë së Përgjithshme të Kombeve të Bashkuara. Ata theksuan se është e rëndësishme të tregohet solidariteti ndaj civilëve të pafajshëm nga të dyja palët, të avokohet për paqen dhe ndërprerjen e konflikteve të armatosura. Ata shprehën gjithashtu gatishmërinë e tyre për t’u angazhuar në mbledhjen e ndihmave të duhura humanitare, e cila është e rëndësishme për numrin e madh të njerëzve që tani janë në rrezik vdekjeprurës në Rripin e Gazës. Në këtë kuptim, ata paralajmëruan nisjen e një platforme për mbledhjen e ndihmave dhe informimin e publikut për mënyrat e mbështetjes për popullatën civile të cenueshme.

Ambasadori i Palestinës vuri në dukje se nuk është e mundur të dërgohet mbështetje në formën e furnizimeve mjekësore, pajisjeve dhe materialeve të tjera për të ndihmuar viktimat e civilëve në zonën e Gazës nga Mali i Zi, dhe sugjeroi që fondet e mbledhura t’i drejtohen Gjysmëhënës së Kuqe. të Shtetit të Palestinës, anëtarët e të cilit janë çdo ditë në terren dhe ofrojnë mbështetjen më të madhe në popullatën vulnerabël. Ai gjithashtu informoi se në procesin e hapjes së një llogarie xhiro, përmes së cilës qytetarët e Malit të Zi do të mund të mbështesin punën e kësaj organizate, e cila është pjesë integrale e rrjetit ndërkombëtar të Kryqit të Kuq dhe Gjysmëhënës së Kuqe.

Takimi me ambasadoren e Palestinës dhe iniciativa e organizatave joqeveritare tregon rëndësinë e shprehjes së solidaritetit me civilët e rrezikuar dhe angazhimin në mbështetje të paqes në Lindjen e Mesme.

Fondet për të ndihmuar civilët e Rripit të Gazës mund të dërgohen në llogarinë e Shoqatës së Gjysmëhënës së Kuqe Palestineze, përmes lidhjes së mëposhtme:

https://www.palestinercs.org/en/Donation?mibextid=Zxz2cZ&fbclid=IwAR1EE4hkGUaZ_EWGJG36N7Gl6C5Zj3Ds4UBh18pzBlsP_4geIJA0Vb_VilI

[1] https://www.gov.me/clanak/saopstenje-sa-70-sjednice-vlade-crne-gore

[2] https://www.gov.me/clanak/mvp-realizovalo-uplatu-humanitarne-pomoci-ugrozenim-civilima-u-palestini

Shpërndajeni në rrjetet sociale

Lajmet e fundit

Vizual-2
KUJTOJMË VJETORIN E VDEKJES SË SRĐAN ALEKSIĆ
Vizual-1
TENDI BRENGOSËS I RRITJES SË NUMRIT TË VEPRIMEVE TË PALIGJSHME NGA PUNONJËSIT E POLICISË
Vizual-za-sajt-1
KONKURS PËR PUNË: AVOKATI TË OFROJ NDIHMË JURIDIKE FALAS
1-6
WORKSHOP: PËRMIRËSIMI I NDËRGJEGJËSISË PËR TORTURËN E POLICISË - RRUGA DREJT TOLERANCËS ZERO
Vizual-za-sajt
GJENDJA E BASHKIMIT EVROPIAN PËR INTEGRIM: NJË MUNDËSI QË NUK DUHET TË HUMBËM

Kërko