Enter your keyword

Građanska alijansa organizovala je danas dodjelu nagrada za najbolje novinarske priče na temu promocije jezika i kulture Roma i Egipćana, u okviru projekta „Promocija kulture i jezika Roma“, uz podršku Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava. Sjutra se obilježava Svjetski dan socijalne pravde, te smo povodom tog dana i organizovali danas ovu dodjelu. Dodjeli nagrada prisustvovali su gospodin Siniša Bjeković, zaštitnik ljudskih prava i sloboda, gospođa Maidu Gorčević, savjetnica predsjednika Vlade za manjine i Tatjana Anđelić, načelnica u Ministarstvu pravde, ljudskih i manjinskih prava.

Na Konkurs Građanske alijanse za najbolju novinarsku priču na temu promocije jezika i kulture Roma i Egipćana pristiglo je čak 25 prijava i ovim putem se zahvaljujemo svim zainteresovanim novinarima, koji su svojim objavljenim pričama svakako doprinijeli promociji romske kulture, ali i njihovoj integraciji i smanjenju stigmatizacije.

Komisija za evaluaciju nije imala lak zadatak što zbog broja pristiglih priča, što zbog njihovog kvaliteta i raznovrsnosti u pogledu pokrivenosti tema. Ono čime su se novinari dominantno bavili u podnešenim pričama su kultura, jezik i tradicija Roma i Egipćana, njihova socio-ekonomska situacija, maloljetnički brakovi, te primjeri uspješnih pojedinaca i pozitivnih praksi.

Komisija je nakon evaluacije izabrala da nagradi sljedeće priče:

Specijalna nagrada za novinarsku priču o braći Selimović iz Mojkovca pripala je Dijani Drašković. Priču o braći Selimović pogledajte na ovom linku:

http://rtcg.me/vijesti/drustvo/306748/radom-i-trudom-pobijedili-predrasude.htmlhttp://rtcg.me/tv/emisije/informativni/dnevnik-2/306767/dnevnik-16012021.html

Treća nagradu za najbolju novinarsku priču dijele Željka Vučinić za priču:

https://www.vijesti.me/vijesti/politika/501971/i-mandat-za-rome-test-za-novu-vlast i

i Nardi Ahmetović i Anastasija Beriša za priču: https://romanet.me/vijesti/zlatna-ucenica/

Dobitnici druge nagrade su Milan Sekulović za priču:

https://www.dan.co.me/?nivo=3&rubrika=Drustvo&datum=2021-01-15&clanak=775579 i

I Aleksandra Jovančević za priču:

http://www.rtcg.me/tv/emisije/informativni/dnevnik-2/307118/dnevnik-19012021.html (priča počinje od 24:56 min)

Prva nagrada za najbolju novinarsku priču “Na margini” otišla je u ruke Željke Mirković. Priču možete pogledati ovdje: https://www.youtube.com/watch?v=Ud-sh9uKuSE

Zahvaljemo se još jednom svim zainteresovanim novinarima i čestitamo dobitnicima.