Enter your keyword

Danas se obilježava Međunarodni dan demokratije. Najnovija političko-društvena dešavanja, sve veće tenzije u društvu, prisutan govor mržnje, slučajevi naslija, ugrožavanje ljudskih prava, nedostatak političkog dijaloga kreiraju sliku o Crnoj Gori koja se udaljava od evropskog puta i njenih demokratskih principa.
Ovo stanje je potrebno odmah mijenjati, a tu su prije svih odgovorni političari koji svojim djelovanjem i javnim nastupima treba da doprinose smanjenju tenzija i da ne podstiču njihovu eskalaciju i veće podjele u društvu. Potrebno je da odmah, bez odlaganja, otpočnu dijalog u Skupštini Crne Gore.

Podsjećamo da je Crna Gora nakon 30 godina višepartijskog sistema po prvi put na demokratskim izborima promijenila vlast. Međutim, institucije još uvijek nisu dovoljno razvijene i snažne, a pojedini procesi se žele realizovati mimo zvaničnih institucija. Tako svjedočimo sporom demokratskom sazrijevanju, nezainteresovanosti za društvene procese, zatvaranju očiju na kršenje demokratskih principa, pa se čini kao nikada prije da su oni kojima smo dali mandat da upravljaju tim procesima bez kontrole, a posljedice mogu biti nesagledive.

Još uvijek nisu dovoljno razvijeni mehanizmi uključivanja građana u procese donošenja odluka, a oni koji postoje nijesu dovoljno primijenjeni. Država mora ojačati ove mehanizme i omogućiti jaču participativnu demokratiju, što će doprinijeti jačanju demokratskih kapaciteta naše države.

Zato pozivamo sve političke aktere da se izdignu iznad partijskih interesa i hitno pokrenu dijalog u duhu demokratskih vrijednosti. Takođe, pozivamo sve aktere u društvu u momentu kada su sve demokratske vrijednosti na ispitu, doprinesemo zajedno promociji tih vrijednosti, vrijednosti Evropske unije i onoga što one znače za građane. Jer podsjećamo – u društvu velikih podjela, svako od nas treba da bude inicijator povezivanja.