Kontaktirajte nas!

+382 20 513 687

Search
Close this search box.

MEDIJIMA DOSTUPAN VODIČ ZA ETIČKO IZVJEŠTAVANJE O RANJIVIM GRUPAMA

Prepoznajući neophodnost adekvatnijeg medijskog predstavljanja ranjivih grupa, Sindikat medija i NVO Građanska alijansa pripremili su Vodič za etičko izvještavanje o ranjivim grupama, a koji je distribuiran crnogorskim medijima.
Dokument je rezultat rada Radne grupe čiji su članovi bili novinari, predstavnici civilnog sektora i državnih institucija, medijski ekperti i borci za ljudska prava ranjivih grupa. Nakon višemjesečnog rada, tekst dokumenta je usaglašen i predstavlja dobru osnovu za bolje medijsko pokrivanje ove tematike.

Imajući u vidu dosadašnju praksu u oblasti zaštite ljudskih prava, grupe koje su tretirane u dokumentu su: osobe sa invaliditetom, Romi i Egipćani, LGBTIQ osobe i migranti/izbjeglice i tražioci azila.

Mediji imaju veliki uticaj na kreiranje društva spremnog za prihvatanje ranjivih grupa na adekvatan način. Izvještavanje je izuzetno značajno kada želimo ostvariti pozitivan odnos sa okruženjem, ali je još i značajnije kada je taj odnos sa okruženjem u krizi. Mediji imaju izuzetno važnu ulogu i u uspostavljanju prioriteta u obrađivanju tema važnih za javnost.

Namjera članova i članica Radne grupe je bila da medijskim radnicima ponudi set rješenja kojim se uz adekvatnije medijsko predstavljanje utiče na percepciju javnosti i smanjenje socijalne distance prema tim grupama.

Vodič nudi konkretne smjernice, daje odgovore na najčešće stereotipe i predstavlja uputstva ka što efikasnijoj zaštiti ljudskih prava pripadnika ranjivih grupa. Cilj njegove izrade je smanjene diskriminacije prema osobama koje pripadaju ranjivim grupama, koja se najčešće ogledala u vidu upotrebe neadekvatne terminologije i korišćenja steretopizacije pri izvještavanju.

Preporuke koje se mogu naći u Vodiču su da se prilikom izvještavanja o ranjivim grupama ili osobama iz ranjivih grupa vodi računa da se ranjive grupe/osobe ne prikazuju kao slabe ili zavisne, da se izbjegava izvještavanje kroz viktimizovanje pripadnika ranjivih grupa, kao i da pripadnike ranjivih grupa prikazuju kao jednake bez prenaglašavanja njihovog statusa prilikom izvještavanja.

Vodič je dio projekta „Podrška medijskim slobodama i novinarskim standardima“ koji realizuju Sindikat medija Crne Gore i Građanska alijansa. Projekat je podržan od strane Ambasade Kraljevine Norveške, Balkanskog fonda za demokratiju Njemačkog Maršalovog fonda Sjedinjenih Američkih Država.

Vodič možete pronaći OVDJE.

Podijeli na društvenim mrežama 

Posljednje novosti

viber_image_2024-02-28_14-54-33-035
Novinarski životni vijek u sjenci rizika
Cover
Završeno predavanje studentima o suđenju u razumnom roku
gamn
Dvije godine rata u Ukrajini
Zajedno do zaposlenja
Konkurs za poslodavce. ZAJEDNO ZA ZAPOSLENJE: OBUKE I PARTNERSTVA
gamn
Nasilje među mladima i maloljetnicima problem za koji se mora donijeti dugoročno rješenje

Pretraga