Kontaktirajte nas!

+382 20 513 687

Search
Close this search box.

EDUKOVATI MLADE DA PREPOZNAJU I SUPROTSTAVE SE GOVORU MRŽNJE I NASILJU

intervju-direktorat za mlade

Iz Vašeg ugla kako komentarišete sve češću pojavu govora mržnje i nasilja, u realnom ali i u virtuelnom svijetu?

Nažalost trend nije uopšte zadovoljavajući, naprotiv, vrlo je zabrinjavajući. Radi se o globalnom trendu koji nije prisutan samo kod nas, već i u regionu i šire. Kao društvo ne možemo ostati imuni na globalne tokove jer sve veća upotreba i dostupnost društvenih mreža dovodi do toga da je sve više slučajeva u kojima se ispoljava govor mržnje i vršnjačko nasilje sa posljedicama koje nekad imaju i fatalan ishod. Takođe, smatram da je govor mržnje više izražen u virtuelnom svijetu upravo zbog odsustva odgovornosti za izgovorenu rijec, za razliku od realnog.

Često govore da su mladi najpodložniji ovom problemu, ne samo kao akteri već i žrtve. Da li je to zaista problem koji pogađa samo mlade ili je u pitanju mnogo raširenija pojava?

Radi se o problemu koji pogađa kompletno društvo i sve njegove sfere. Mladi su kao najaktivnija društvena grupa nažalost i najpodložniji ovom problemu jer se mladima preko interneta pružaju mogućnosti da prate govor mržnje, učestvuju u istom i gledaju scene nasilja, za koje postoji mogućnost da će reflektovati i u realnom svijetu. Sa druge strane, mladi nisu dovoljno edukovani da jasno prepoznaju govor mržnje i da mu se suprotstave.

Da li se u Crnoj Gori dovoljno bavimo ovom temom i ko sve treba da bude uključen u rješavanje ovog problema?

Ovo je tema koja treba da zaokupi pažnju svih aktera, a poseban akcenat bih stavio na porodicu, obrazovne institucije i medije. Dakle, nema samo jednog nosioca odgovornosti već je neophodna saradnja više aktera. Definitivno treba u Crnoj Gori više raditi na ovom pitanju. Ministarstvo sporta/Direktorat za mlade na nivou Crne Gore sprovodi kampanju Savjeta Evrope „Suzbijanje govora mržnje”, koja uključuje i brojne partnere iz javnih ustanova ali i nevladinih organizacija. Dakle, procjenjujući potrebe i probleme učestvujemo planiranjem i realizacijom različitih akcija na suzbijanju govora mržnje u off-line i on-line svijetu. Pažnju smo posvetili uglavnom obuci vršnjačkih edukatora i profesora i nastavnika za suzbijanje govora mržnje uopšte.

Kako Vi reagujete na govor mržnje i nasilje, ne samo ispred institucije koju predstavljate već i individualno?

Kao institucija reagujemo tako što se trudimo da brzo prepoznamo govor mržnje i da upozorimo da takvo ponašanje neće biti tolerisano. Na primjer Na Facebook profilu ministarstva. Ako je bilo takvih pokušaja jasno smo stavili do znanja da neće biti tolerisani i da se takvi komentari neće objavljivati. Sa druge strane, moja profesionalna i intimna uvjerenja su da govor mržnje treba prepoznati i drugima ukazati na takvo ponašanje. Uglavnom sam djelovao preventivno i upozoravao onoga ko koristi govor mržnje.

Šta je Vaša preporuka mladima kako da se zaštite od govora mržnje i nasilja, kako u realnom svijetu tako i na Internetu?

Mislim da je najvažnija edukacija. Za mlade je posebno važno da budu edukovani o tome šta je govor mržnje da mogu da ga detektuju i onda da znaju kako da mu se suprotstave. Prije svega treba da utiču na vršnjake da ne koriste govor mržnje, da se informišu o posljedicama koje govor mržnje izaziva u društvu, da se uključe u kampanje koje imaju za cilj suzbijanje govora mržnje, kontrolisano da koriste internet, kao i da više uključe roditelje ili staratelje.

Projekti poput „Crna Gora bez mržnje” su važni za suzbijanje takvih pojava upravo kroz obrazovanje i ukazivanje na posljedice govora mržnje.

Razgovarala: Kristina Ćetković

Napomena: Projekat „Crna Gora bez mržnje” je prepoznat i finansiran od strane Direktorata za mlade – Ministarstva sporta kao relevantan za ostvarivanje Godišnjeg plana Nacionalne strategije za mlade za 2017. godinu i sprovodi ga NVO „35mm” u saradnji sa Volonterskim klubom Gimnazije „Slobodan Škerović” iz Podgorice. Smatramo da će pomenutim projektom partnerske organizacije doprinijeti edukaciji i osnaživanju mladih da pokažu inicijativu i prihvataju različitosti.

Podijeli na društvenim mrežama 

Posljednje novosti

Smart
Projekat "Korak po Korak" za Jačanje Regionalne Saradnje i Borbu protiv Krijumčarenja Migranata na Zapadnom Balkanu
Jelena Ristovic, Gradjanska alijansa
Romi simbol diskriminacije, brak sa pripadnicima te zajednice neprihvatljiv za 54 odsto građana/ki
GA YIHR
U znak sjećanja na žrtve ratnog zločina Deportacije
Milan Radovic
Crnogorski zvaničnici odluke o rezoluciji o Srebrenici treba da donose vođeni isključivo interesima naše zemlje
pogled-naprijed-korica-mne-(17x20) (1)
Objavljena publikacija: „18 godina nezavisnosti – pogled naprijed. Putokaz ka EU napretku“

Pretraga