Kontaktirajte nas!

+382 20 513 687

Search
Close this search box.

GODINA DANA RATA U UKRAJINI

Dvanaest mjeseci od invazije Rusije na Ukrajinu, više od 13 miliona ljudi ostalo je bez svojih domova od 24. februara 2022. godine.

Crna Gora je nesebično otvorila svoja vrata pa je u našu državu nakon 24. februara 2022. godine ušlo oko 95.000 državljana Ukrajine. Po prvi put je aktiviran institut privremene zaštite u Crnoj Gori, sa rokom važenja od jedne godine, slijedeći odluku EU.

Dana 15. februara na 41. sjednici Vlade donijeta je Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o odobrenju privremene zaštite sa rokom važenja na još jednu godinu, shodno evropskoj regulativi do 11. 3. 2024.godine. Na ovaj način Vlada Crne Gore je odgovorila na preporuku Evropske komisije u izvještaju za Crnu Goru, kao pravovremena reakcija na eventualni priliv izbjeglica iz Ukrajine.

Ukupno 8.047 lica iz Ukrajine je apliciralo za privremenu zaštitu, što je 24% od ukupnog broja lica iz Ukrajine u Crnoj Gori.

Građanska alijansa kroz projekat koji sprovodi uz podršku kancelarije UNHCR u Podgorici, pruža besplatnu pravnu pomoć svim državljanima Ukrajine koji su aplicirali za privremenu zaštitu i koji su istu dobili. Pravna pomoć podrazumijeva regulisanje statusa privremene zaštite i pristup svim pravima koje im Zakon o međunarodnoj i privremenoj zaštiti stranaca propisuje. GA je tokom 2022. godine pružila pomoć za 1105 korisnika i nastavlja da osluškuje potrebe pojedinaca i bude na usluzi svakom državljaninu Ukrajine koji se nalazi u Crnoj Gori.

Podijeli na društvenim mrežama 

Posljednje novosti

Kaludjerski laz
Na godišnjicu ratnog zločina Kaluđerski laz, Građanska alijansa formira Mrežu aktivista koji se bave ratnim zločinima počinjenim u Crnoj Gori
Konkurs_vizual_novi
Oglas za prevodioca za ukrajinski - ruski jezik
IMG_6135
Crna Gora na putu ka EU: Ljudska prava od standarda do prakse
Dan Roma_vizual (2)
Položaj Roma i Egipćana u Crnoj Gori: vrijeme je za konkretna djela
Slika 2
Počinje forum Škole političkih studija: Crna Gora na putu ka EU: Ljudska prava od standarda do prakse

Pretraga