Kontaktirajte nas!

+382 20 513 687

Search
Close this search box.

Inkluzija izbjeglica ogroman potencijal za razvoj društva

Povodom Svjetskog dana izbjeglica Građanska alijansa organizovala je kulturni događaj pod nazivom „Solidarnost ne poznaje granice“ na Ljetnjoj pozornici Starog grada Bar.

Danas je, prema podacima UNHCR-a, u svijetu preko rekordnih 120 miliona izbjeglica, što jasno ukazuje na alarmantno stanje u ovoj oblasti, ali i obavezu međunarodne zajednice, a potom i svih država pojedinačno da pružimo utočište svima koji su napustili svoje domove u pokušaju da spase svoj i živote svojih najmilijih.

Velika ratna dešavanja u svijetu i globalna izbjeglička kriza su se svakako prelile i na Crnu Goru koja kroz relevantno zakonodavstvo pruža podršku svim onima kojima je ta podrška i potrebna. U 2024. godini, 1.334 lica je izrazilo namjeru za podnošenje zahtjeva za međunarodnu zaštitu, od kojih je 59 lica podnijelo zahtjev Ministarstvu unutrašnjih poslova Crne Gore za njeno odobrenje. Kada govorimo o izbjeglicama iz Ukrajine, u Crnoj Gori se do 3. juna ove godine, pod privremenom zaštitom nalazilo 5.279 lica iz ove države, kojima Građanska alijansa, uz finansijsku podršku UNHCR-a, od samog početka pruža besplatnu pravnu pomoć, kao i svim strancima iz sistema privremene zaštite.

Milan Radović, programski direktor Građanske alijanse naglasio je da je povećani priliv izbjeglica pojačao pritisak na naše resurse i infrastrukturu, ali ujedno nam pružio priliku da pokažemo našu humanost i solidarnost.

„Naš tim iz Građanske alijanse, uz podršku UNHCR-a, uspio je da pruži podršku mnogim izbjeglicama, i da im pomogne da započnu novi život u našoj zemlji. Tako sa posebnim zadovoljstvom i ponosom ističem da je, uz napore i podršku našeg pravnog tima, u januaru ove godine po prvi put lice kojem je bio priznat status apatrida u Crnoj Gori, steklo pravo na državljanstvo Crne Gore i dobijanje prvih pasoša od usvajanja novog zakonodavstva.“

Šef Kancelarije UNHCR u Crnoj Gori, Žan Iv Bušardi naglasio je da smo se okupili kako bismo ponovili našu posvećenost pronalaženju trajnih rješenja za ljude koji su prisiljeni napustiti svoje domove ili za one kojima je uskraćeno državljanstvo.

 „Danas, kada obilježavamo Svjetski dan izbjeglica, sjetimo se da prisilno raseljena osoba u sebi nosi ogroman potencijal, otpornost i želju za boljom budućnošću. Naša je zajednička odgovornost osigurati da se prema izbjeglicama postupa s dostojanstvom, poštovanjem i saosjećanjem.“

Ministarka rada i socijalnog staranja Naida Nišić, istakla je da smo ponosni na našu tradiciju gostoprimstva i solidarnosti, koja se vidi kroz prilagođavanje zakonodavnog okvira Crne Gore, ujedno i realizovanjem brojnih programa i aktivnosti koje smo pokrenuli kako bismo izbjeglicama omogućili dostojanstven i bezbrižan život.

“Ministarstvo rada i socijalnog staranja aktivno radi na pružanju podrške izbjeglicama kroz različite oblike davanja i pružanja usluga iz naše nadležnosti, te smo u skladu sa tim pored redovnih aktivnosti, upravo završili popis pripadnika romske i egipćanske zajednice u Crnoj Gori, kako bi na osnovu prikupljenih podataka jasno kreirali buduće politike, uz saradnju sa drugim institucijama.

Državni sekretar MUP-a Petar Koprivica, podsjetio je da solidarnost znači držati svoja vrata otvorena uporedo razmišljajući o izazovima sa kojima se suočava izbjeglička populacija, pronalaziti rješenja za njihovu nevolju i osigurati mogućnosti da napreduju u zajednicama koje su ih prihvatile.

Opredijeljeni smo da odgovorimo na brojna iskušenja savremenog doba i da, u saradnji sa partnerima, nastavimo sa svojim humanim političkim diskursom i otvorenim granicama, čime pokazujemo da smo društvo koje posjeduje visok nivo empatije i razumijevanja uz dosljednu primjenu nacionalnog zakonodavstva koje počiva na evropskim vrijednostima.“

Predsjednik Skupštine opštine Bar Branislav Nenezić s ponosom je rekao da je Bar uvijek, raširenih ruku i otvorenog srca prihvatao sve one kojima je bila potrebna pomoć i da su u okvirima svojih mogućnosti, a zajedno sa medjunarodnim partnerima pokušavali da učine sve da se osjećaju kao kod svoje kuće u mjeri u kojoj je to moguće.

„Imajući u vidu kako se međunarodni odnosi danas razvijaju, moramo biti svjesni da naša solidarnost mora biti jača nego ikada. Jače nego ikada moramo nastaviti da pružamo pomoć svima onima kojima je potrebna i time pošaljemo poruku da je Crna Gora uvijek na strani istinske pravde, a da je naš Bar svjetli primjer otvorenosti i tolerantnosti.“

Događaj je obilježio bogat kulturno-umjetnički program u kom su učestvovali Dječiji hor „Zvjezdice“ i porodični duet Vasilij i Galina Vasilijevi.

Takođe, premijerno je prikazana video priča „Sigurna luka“, a organizovana je i izložba slika „Mir kroz umjetnost-Likovni odjek prošlosti“.

Događaj je organizovan uz podršku UNHCR-a, u okviru projekta „Pružanje pravne pomoći tražiocima azila, licima sa odobrenom međunarodnom zaštitom i licima u riziku od apatridije u Crnoj Gori.”

Galerija 

Podijeli na društvenim mrežama 

Posljednje novosti

DSC08284
„Mrtvare“ - tragovima stradanja u Srebrenici
1720256686992300
Građanska alijansa: Vjera u pravdu glasnija od ćutanja države
Milan Radovic, Gradjanska alijansa
Suočavanje s prošlošću ne smije biti politička „igranka“ bez prestanka
IMG_8684
Crna Gora - država u kojoj vlada kultura policijskog zlostavljanja
Milena Vujović, Građanska alijansa
Ukrajinac kojem je odobrena privremena zaštita u našoj zemlji, dobio crnogorsku vozačku dozvolu

Pretraga