Kontaktirajte nas!

+382 20 513 687

Search
Close this search box.

IZBOR SUDIJA USTAVNOG SUDA MORA BITI PRIORITET

Izbor sudija Ustavnog suda mora biti prioritet u radu Parlamenta. Dosadašnji proces pokazao je da su političke partije ozbiljno zakazale po pitanju izbora sudija Ustavnog suda. Odlaskom u penziju jednog sudije u septembru, Ustavni sud bi maltene bio u blokadi.

Ustavni sud se godinama unazad bori sa efikasnošću, dužinom trajanja postupaka koji traju i po tri ili četiri godine; pa još ako tome dodamo da Ustavni sud radi na ivici kvoruma, to dodatno komplikuje situaciju. Ljudska prava i slobode kao i pravna sigurnost bez efikasnog i nezavisnog Ustavnog suda su ugrožena iz temelja. Preventivna uloga Ustavnog suda jako je značajna u svim efikasnim pravnim sistemima a kod nas ne postoji i nije zaživjela.

U cilju pravne sigurnosti, zaštite zakona i ustava moraju se birati sudije Ustavnog suda u rokovima koji su propisani a procesi izbora moraju biti oslobođeni bilo kakvog političkog uticaja. Neophodno je da se izaberu ljudi bez političke pozadine i sprege sa političkim partijama. Upravo su ranije političke trgovine dovele do ove situacije tako da danas nemamo kompletan Ustavni sud.

Ovaj sud je u kontinuitetu urušavan, pa danas nema ni dovoljan broj stručnih saradnika, nema u budžetu dovoljno sredstava za dodatna usavršavanja, niti međunarodne razmjene sa Ustavnim sudovima.

Crna Gora mora iskoristiti momenat na međunarodnoj sceni, koji može biti povoljan za integrativni proces u EU, ali je preduslov jačanje institucija i njihova profesionalizacija i depolitizacija. Pozivamo lidere političkih partija da ovo pitanje tretiraju kao prioritet i bez daljih odlaganja.

Milan Radović, programski direktor GA

Podijeli na društvenim mrežama 

Posljednje novosti

viber_image_2024-02-28_14-54-33-035
Novinarski životni vijek u sjenci rizika
Cover
Završeno predavanje studentima o suđenju u razumnom roku
gamn
Dvije godine rata u Ukrajini
Zajedno do zaposlenja
Konkurs za poslodavce. ZAJEDNO ZA ZAPOSLENJE: OBUKE I PARTNERSTVA
gamn
Nasilje među mladima i maloljetnicima problem za koji se mora donijeti dugoročno rješenje

Pretraga