Kontaktirajte nas!

+382 20 513 687

Search
Close this search box.

Jačanje političkih kapaciteta žena: Put ka rodnoj ravnopravnosti u crnogorskim lokalnim zajednicama

U prethodna dva dana – 20. i 21. aprila – nastavili smo sa našim radom na podizanju kapaciteta lokalnih odbornica u smislu njihovih vještina u politici, ali i njihovog doprinosa unapređenju lokalnih zajednica. Seminar “Jačanje kapaciteta žena u politici: procjena postojećih vještina i znanja i izrada plana obuka”, na kojem su prisustvovale odbornice ženskih odborničkih klubova iz više crnogorskih opština, bio je sjajna prilika za ostvarenje ovih ciljeva.

Almasa Rizvanović iz Kancelarije za rodnu ravnopravnost, prezentovala je primjere rodnih aspekata iz nadležnosti lokalne zajednice. Podsjetila je da su rodna ravnopravnost i nediskriminacija na osnovu pola osnovna ljudska prava i da rodna ravnopravnost kao takva podrazumijeva jednako uživanje prava muškarca i žena.

Govoreći o integrisanju rodnih perspektiva, istakla je da ona podrazumijeva da se rodna perspektiva mora integrisati u sve javne institucije, mehanizme političkog djelovanja, statistike i politike sa ciljem ostvarivanja rodne ravnopravnosti. Rodna ravnopravnost je politički cilj, a integrisanje rodne perspektive sredstvo da se taj cilj ostvari – zato je potrebno ukloniti sistemske i strukturne uzroke rodnih nejednakosti. Tako su preporuke da se rodni aspekt uključi u projektovanje razvoja i planiranje u opštini i u strateške dokumente koji projektuju razvoj opštine (npr. sagledavanje i identifikovanje potreba žena i muškaraca; ravnopravno učešće u utvrđivanju prioriteta i odlučivanje o prioritetima; ljudski resursi kao razvojna komponenta i pokazatelji koji govore o njima), angažovanje stručnog i ekspertskog potencijala žena itd. Kad su u pitanju prostorni urbanistički planovi, prilikom kreiranja i usvajanja planova, potrebno je uključiti posebne potrebe žena i muškaraca, npr. zapošljavanje, pristup uslugama, kulturni život, obrazovanje (teritorijalni razmještaj škola), porodične obaveze, zdravstvena zaštita (tip ustanove, opremljenost, mreža, zdravstvena služba na selu).

Po pitanju budžeta utvrđeno je da je neophodno raditi na rodnoj analizi budžetskih sredstava i njihove namjene, učešću institucionalnih mehanizama za rodnu ravnopravnost u postupku kreiranja budžeta, nadzoru nad trošenjem budžetskih sredstava, sagledavanju efekata budžeta i korišćenja budžetskih sredstava na položaj žena i muškaraca u opštini. Govoreći o uslovima za razvoj preduzetništva, istaknuto je da je potrebno identifikovati potrebe i probleme lokalnih preduzetnica, njihovo povezivanje, ali i organizovanje edukacija za otpočivanje biznisa.

Trenerica za strateško planiranje, Lidija Brnović, govorila je o značaju obrazovanja u politici i specifičnostima procesa učenja kod odraslih osoba. Istakla je da je obrazovanje sistemski i organizovan proces u službi vođenja efektivnih politika i ličnog razvoja i osvrnula se na mogućnosti za sticanje znanja i vještina u političkim partijama iz kojih odbornice dolaze. Govoreći o planu razvoja vještina, istakla je da je njihova svrha u postizanju određenih ciljeva koji iako će biti usklađeni sa trenutnim i dugoročnim ciljevima partije, sami plan se oblikuje oko vještina pojedinca/ke. Tu je jako važno i lobirati, odnosno, steći vještinu da se na uglađen način ostvare ciljevi partije. Zato stranka mora ulagati vrijeme i resurse kako bi osigurala da svi imaju pristup najefikasnijim resursima za obuku za svoje potrebe. Plan razvoja vještina ujedno pomaže odbornicama da se usredsrede na ono što žele da postignu u kratkom i dugoročnom periodu i omogućava im da isplaniraju akcije koje treba da preduzmu kako bi postigli svoje ciljeve i ciljeve ženskih odborničkih klubova.

Utvrđeni su znanja i vještine neophodni za uspješno bavljenje politikom, te su kroz praktične primjere odbornice prošle kroz javni nastup, uvjeravanje, istraživanje, prikupljanje sredstava, lobiranje, pregovaranje, odnose sa medijima, planiranje događaja, upravljanje kampanjom i grassroots organizovanjem.

Aktivnost je dio projekta “Platforma za kreiranje mreže ženskih odborničkih klubova u Crnoj Gori” koji Građanska alijansa sprovodi uz podršku Ministarstva ljudskih i manjinskih prava.

Galerija 

Podijeli na društvenim mrežama 

Posljednje novosti

GA YIHR
U znak sjećanja na žrtve ratnog zločina Deportacije
Milan Radovic
Crnogorski zvaničnici odluke o rezoluciji o Srebrenici treba da donose vođeni isključivo interesima naše zemlje
pogled-naprijed-korica-mne-(17x20) (1)
Objavljena publikacija: „18 godina nezavisnosti – pogled naprijed. Putokaz ka EU napretku“
0-02-05-82fcb38dbc86d3b6dcd0592e124af359f12beb831bdea866115ef06b11fae27c_871df1301ba2fb2d
Kulturna posjeta pljevaljskih srednjoškolaca Ulcinju i Kulturno veče o toleranciji
0-02-05-304947f763e4ed3559d68125120356ea5e620eecd9b513342b69134ec4140a7f_41da7064b360bf57
ODRŽAN PRVI MODUL TRENINGA ZA LOKALNE ODBORNICE

Pretraga