Kontaktirajte nas!

+382 20 513 687

Search
Close this search box.

JOŠ JEDAN ZNAČAJAN KORAK U PROMOCIJI ŽENSKIH PRAVA: DOGOVORENO FORMIRANJE ŽENSKOG ODBORNIČKOG KLUBA U NIKŠIĆU

Inicijativa formiranja ženskih odborničkih klubova sve više dobija na značaju na nivou Crne Gore, pa će tako biti potpisan sporazum o osnivanju četvrtog ovakvog kluba, ovog puta u Nikšiću. Ovaj značajan korak predstavlja još jedan napredak u promociji ženskih prava i povećanju političkog angažovanja žena na lokalnom nivou.

Po ugledu na već formirane klubove u Bijelom Polju, Ulcinju i Podgorici, inicijativa o formiranju Ženskog odborničkog kluba u Nikšiću potekla je od strane Ksenije Milović, odbornice u Skupštini opštine Nikšić, koja je zajedno sa koleginicama, prepoznala važnost ovog instituta u pogledu doprinosa unapređenju društvenog položaja žena, promovisanju njihovih prava i učešća u političkom procesu. Vrlo brzo je ostvarena saradnja između Građanske alijanse i odbornica Skupštine opštine Nikšić, te je već juče održan zajednički sastanak na kojem je i dogovore Sporazum o osnivanju Ženskog odborničkog kluba u ovom gradu.

Napominjemo da je aktivnost formiranja ženskih odborničkih klubova inicirana kroz projekat Građanske alijanse “Platforma za ostvarivanje rodne ravnopravnosti”, koji je podržan od strane Ministarstva ljudskih i manjinskih prava. Pavle Ćupić, koordinator projekta, upoznao je prisutne odbornice sa projektom, te su dogovorene aktivnosti koje u pogledu formiranja i budućeg funkcionisanja kluba treba realizovati.

Odbornica Ksenija Milović je navela spremnost odbornica Skupštine opštine Nikšić da kroz djelovanje u klubu stvore snažnu i aktivnu platformu koja će doprinijeti boljem zastupljenju ženskih interesa u političkim procesima i odlučivanju na lokalnom nivou. Ona je istakla želju odbornica za podsticanjem participacije žena u politici, kako bi se osigurala inkluzivnost i raznovrsnost u donošenju ključnih odluka koje oblikuju naše zajednice.

Programski direktor Građanske alijanse, Milan Radović, pohvalio je inicijativu odbornica da započnu proceduru formiranja Ženskog odborničkog kluba Skupštine opštine Nikšić, naglasivši da je aktivno uključivanje žena u političke procese ključno za izgradnju inkluzivnog i prosperitetnog društva.

Na sastanku je dogovoreno da će odbornice Anđela Mijanović i Ksenija Milović sprovesti sve neophoodne procedure neophodne za formiranje Ženskog kluba Skupštine opštine Nikšić. Zajedničkim radom sa svim odbornicama, razvijaće strategije, planove i aktivnosti usmjerene ka unapređenju rodne ravnopravnosti, a takođe će uspostaviti otvorenu komunikaciju sa svim zainteresovanim stranama.

Pozivamo odbornice iz ostalih crnogorskih gradova da nam se pridruže u ovoj važnoj inicijativi, jer zajedno možemo postići stvarne promjene i ostvariti rodnu ravnopravnost, te biti korak bliže formiranju mreže lokalnih odborničkih klubova, koja će na jednom novom i snažnijem nivou doprinijeti stvaranju društva koje cijeni različitost i u kojem svaka žena ima pravo da se čuje i da aktivno učestvuje u kreiranju budućnosti našeg društva.

Podijeli na društvenim mrežama 

Posljednje novosti

Smart
Projekat "Korak po Korak" za Jačanje Regionalne Saradnje i Borbu protiv Krijumčarenja Migranata na Zapadnom Balkanu
Jelena Ristovic, Gradjanska alijansa
Romi simbol diskriminacije, brak sa pripadnicima te zajednice neprihvatljiv za 54 odsto građana/ki
GA YIHR
U znak sjećanja na žrtve ratnog zločina Deportacije
Milan Radovic
Crnogorski zvaničnici odluke o rezoluciji o Srebrenici treba da donose vođeni isključivo interesima naše zemlje
pogled-naprijed-korica-mne-(17x20) (1)
Objavljena publikacija: „18 godina nezavisnosti – pogled naprijed. Putokaz ka EU napretku“

Pretraga