Enter your keyword

Danas je pred Osnovnim sudom u Nikšiću trebalo biti održano suđenje policijskom službeniku Jovanu Pekoviću zbog nanošenja teških tjelesnih povreda njegovom sugrađaninu B.S. Međutim, ročište je odloženo za 10. oktobar u 10:00h jer se okrivljeni nije odazvao pozivu za prisustvo.

Naime, 12. aprila na društvenim mrežama se pojavio snimak na kojem se vidi da Peković upotrebom fizičke sile obara na pod B.S. koji u tom momentu nije pružao nikakav vid otpora. Ovo se desilo u centru Nikšića, na očigled velikog broja građana u toku dana.

Dva dana nakon toga, nadležni tužilac je naložio da se Peković liši slobode, a krivično djelo je kvalifikovano kao zlostavljanje u sticaju sa krivičnim djelom teška tjelesna povreda.

Oštećeni B.S. je saslušan u policiji gdje je naveo da je povod nanošenja teških tjelesnih povreda i napada policijskog službenika bio kratak verbalni sukob nakon čega je uslijedio napad od strane policijskog službenika, obaranje na asfaltnu podlogu a zatim i zadavanje dva udarca u predjelu tijela.

Povodom spornog događaja oglasila se i Uprava policije, koja je navela da su preduzeli sve mjere i radnje iz svoje nadležnosti a da je Peković tražio pojačanje kako bi lišio slobode jedno lice, te da je i interventa jedinica upućena na lice mjesta, Takođe, navode da je oštećeni tražio medicinsku pomoć što je mu je i omogućeno.

Okrivljeni Peković se nije pojavio na današnjem ročištu pred Osnovnim sudom, pa je od strane postupajućeg sudije izdata naredba za njegovo prinudno dovođenje.

Podsjećamo, policijski službenici mogu upotrijebiti silu ili fizičku prinudu samo u situaciji kada su ispunjeni uslovi za to, što ovdje nije bio slučaj jer se na snimku jasno vidi da B.S. nije pružao otpor.

Svaki oblik zlostavljanja, mučenja, nanošenja tjelesnih povreda kao i teška kršenja ljudskih prava od strane policijskih službenika mora biti sakcionisan u skladu sa zakonom.