Enter your keyword

Sa druge strane, ako tome dodate tomove ispisane povodom pritisaka na uređivačku politiku Javnog servisa, brutalno kršenje standarda na koje ćute nadležni, pogotovo AEM, dobijamo sivu razglednicu stanja u esnafu koji bi trebao da daje ključni okvir za portret demokratije u Crnoj Gori.

U godini koja je do srži ogolila potrebu vlasti da „dovode u red” sve medije koji odbijaju da budu partijsko glasilo tako što se u kabinetima van zvaničnih tokova prekrajaju strukture savjeta AEM i RTCG i konsekventnom smjenom neposlušnih – jasno je da je sve prepušteno etici pojedinaca koji treba da se časno odupru ovim pritiscima zvaničnika.

Podsjećamo opet da iskrene i prave demokratije u jednoj zemlji ne može biti sve dok vlast na bilo koji način pokušava da kontroliše slobodu medija.

S toga Dan novinara čestitamo onima koji se još uvijek časno bave pozivom koji su izabrali kao svoj životni a političarima poručujemo da je vrijeme da prihvate odgovornost koju njihov poziv nosi i nauče da se nose sa pravom javnosti da zna. To, nasvetije pravilo demokratije upravo ne interesuje one koje svoje karijere zasnivaju na udvaranju toj istoj javnosti. Srećan Dan novinara koji svetu dužnost održavanja luče demokratije moraju da mijenjaju za održavanje gole egzistencije i osnovnih ljudskih prava.

Kristina Ćetković
Koordinatorka medijskog programa