Kontaktirajte nas!

+382 20 513 687

Search
Close this search box.

KNJIGA SJEĆANJA I RATNI ZLOČINI U CRNOJ GORI TOKOM ’90-IH GODINA

Ratni zločini u počinjeni tokom devedesetih godina u Crnoj Gori, kao i zločini za koje je Crna Gora odgovorna su teme kojima se bavi projekat “No impunity for the past!” (Odgovornost za prošlost), a koji Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) sprovodi od kraja 2019. godine.

Projekat je podržala Delegacija Evrospke unije u Crnoj Gori, a takođe smo podršku dobili i od Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija. Partneri na projektu su NVO Documenta iz Hrvatske, Inicijativa mladih za ljudska prava iz Srbije, te NVO Udruženje gražana Bukovice iz Pljevalja. Stavljajući fokus prije svega na upoznavanje primarno mladih sa ratnim zločinima, te na istraživanje i arhiviranje sve dostupne građe vezane za ovu temu, organizovali smo niz aktivnosti. Počev od obuka za studente i mlade, novinare, panela na lokalnom nivou u Crnoj Gori, predavanja za srednjoškolce, te nacionalnih i međunarodnih konferencija, izrade različitih video materijala – spotova i filmova, pa sve do osnivanja Informaciono-dokumentacionog centra (čije je osnivanje podržala Skupština Crne Gore), trudili smo se da javnosti približimo informacije o ovim ratnim zločinima.

Tako je jedan od najznačajnijih proizvoda projekta i Knjiga sjećanja (Memory Book) u kojoj se na detaljan način tretiraju ratni zločini kojima se konkretno projekat i bavi. Knjiga sjećanja obuhvata opis sljedećih ratnih zločina: Bukovica, Deportacija bosanskih izbjeglica, Opsada Dubrovnika, Logor Morinj, Porodica Klapuh i Štrpci. Na knjizi su radili saradnici iz partnerskih organizacija, te je ova publikacija rezultat njihovog višemjesečnog istraživanja i rada, gdje su se autori potrudili da ponude što više dostupnih informacija o navedenim ratnim zločinima.

Stoga sa zadovoljstvom predstavljamo Knjigu sjećanja i pozivamo sve zainteresovane da se upoznaju sa njenim sadržajem, a sve u cilju pomirenja, suočavanja sa prošlošću i kreiranja Crne Gore bez tereta prošlosti.

Knjigu možete pogledati OVDJE.

Podijeli na društvenim mrežama 

Posljednje novosti

DSC08284
„Mrtvare“ - tragovima stradanja u Srebrenici
1720256686992300
Građanska alijansa: Vjera u pravdu glasnija od ćutanja države
Milan Radovic, Gradjanska alijansa
Suočavanje s prošlošću ne smije biti politička „igranka“ bez prestanka
IMG_8684
Crna Gora - država u kojoj vlada kultura policijskog zlostavljanja
Milena Vujović, Građanska alijansa
Ukrajinac kojem je odobrena privremena zaštita u našoj zemlji, dobio crnogorsku vozačku dozvolu

Pretraga