Kontaktirajte nas!

+382 20 513 687

Search
Close this search box.

KOORDINATOR PROGRAMA GRAĐANSKE ALIJANSE PRISUSTVOVAO NDI RADIONICI O OTVORENIM PODACIMA

U organizaciji NDI, 2. i 3. septembra, održana je radionica pod nazivom „Kreiranje osnova za zajednički rad na otvorenim podacima“, kojoj je prisustvao i naš koordinator programa. Pored predstavnika NVO sektora, prisustvovali su i predstavnici Vlade Crne Gore. Otvorenom dijalogu o značaju otvorenih podataka, mogućnostima njihove široke primjene u praksi, te uspješnosti radionice veliki doprinos dao je i kanadski ekspert i osnivač inicijative Open North, Jean-Noe Landry koji je vodio radionicu.

Otvoreni podaci, poznati i kao “open data”, predstavljaju informacije koje su javno dostupne i pristupačne svima bez ograničenja. Ovi podaci su često objavljeni od strane vlada, javnih institucija i drugih organizacija sa ciljem promovisanja transparentnosti, odgovornosti i inovacije.

Neki od ključnih razloga zašto su otvoreni podaci važni i kako se mogu iskoristiti su sljedeći:

  1. Otvoreni podaci omogućavaju građanima da bolje razumiju kako njihova vlada funkcioniše, kako se troše javni resursi i kako se donose odluke.
  2. Razvijanje aplikacija, softvera i usluga zasnovanih na otvorenim podacima može dovesti do novih ideja i poslovnih mogućnosti. Startapi i kompanije mogu koristiti ove podatke za razvoj novih proizvoda.
  3. Otvoreni podaci mogu podržati ekonomski rast kroz stvaranje novih radnih mjesta u sektorima kao što su analitika podataka, programiranje i razvoj softvera.
  4. Ovi podaci mogu pomoći u rješavanju društvenih problema, kao što su urbanizacija, saobraćajna gužva, klimatske promjene, zdravstvena zaštita i obrazovanje, pružajući bolje informacije za donošenje političkih i društvenih odluka.
  5. Otvoreni podaci mogu pomoći u nadzoru i praćenju rada vlada i organizacija, čime se povećava odgovornost za njihove aktivnosti i odluke.
  6. Otvoreni podaci pružaju osnovu za informisane odluke i politike, omogućavajući donosiocima odluka da bolje razumiju trenutne probleme i trendove.

Zato otvoreni podaci predstavljaju jedan od ključnih resursa za razvoj društva, ekonomije i inovacije. Kroz njihovu analizu i upotrebu, mogu se ostvariti različite koristi i unaprijediti život ljudi u različitim oblastima.

Podijeli na društvenim mrežama 

Posljednje novosti

Konkurs_vizual_novi
Oglas za prevodioca za ukrajinski - ruski jezik
IMG_6135
Crna Gora na putu ka EU: Ljudska prava od standarda do prakse
Dan Roma_vizual (2)
Položaj Roma i Egipćana u Crnoj Gori: vrijeme je za konkretna djela
Slika 2
Počinje forum Škole političkih studija: Crna Gora na putu ka EU: Ljudska prava od standarda do prakse
Reforma sudstva
Izvještaj Sudskog savjeta jasan indikator za neophodnost reformi

Pretraga