Kontaktirajte nas!

+382 20 513 687

Search
Close this search box.

MEĐUNARODNI DAN BORBE PROTIV FAŠIZMA

U svijetu i kod nas 9. novembar je Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma koji kompletna međunarodna zajednica obiježava u cilju sjećanja na žrtve holokausta i kako se ne bi zaboravile strahote koju je ovaj narod doživio.

Sjutra se obilježava Dan borbe protiv fašizma kada je 1938. godine počeo progon jevrejskog naroda od strane nacističke Njemačke. Njemačka paravojna organizacija SA maljevima je porušila i uništila zgrade, nakon čega su ostale ulice prekrivene komadićima polomljenih prozora, pa se ova noć naziva „Kristalna noć“ ili „Kristallnacht“. Oko 30.000 jevrejskih muškaraca je odvedeno u koncentracione logore, gdje su kasnije mučeni, a oko 1000 njih je ubijeno. „Kristalna noć“ je simboličan početak tragedije jevrejskog naroda, odnosno, holokausta, tokom kojeg je ubijeno šest miliona nedužnih muškaraca, žena i djece, kao i oko pet miliona Slovena, Roma, osoba sa invaliditetom, LGBT lica, političkih predstavnika i ostalih grupa.

Ovo je i prilika da se javnosti skrene pažnja na probleme rasizma, ekstremizma i fažizma sa kojima se i danas borimo u cijelom svijetu i na to koliko je još potrebno da radimo na ovom pitanju. Da li smo mi u Crnoj Gori i pored jakog pokreta koji smo imali pobijedili fašizam i dalje je otvoreno pitanje. Posebno u svijetlu ratnih zločina koji su se desili, a nijesu istraženi i odgovorni nijesu sankcionisani, nije došlo do pomirenja, danas je etnička distanca izrazito visoka. Govor mržnje na nacionalnoj osnovi je naročito prisutan prema Romima, a nacionalizam je u porastu. Nažalost, sa druge strane, vlasti se ne snalaze i ne pronalaze adekvatan odgovor.

Na kraju podsjećamo i na publikaciju Građanske alijanse „Kako smo pobijedili (anti)fažizam“ koja je izdata 2017. godine, u kojoj smo pisali o konkretnim slučajevima u Crnoj Gori. Publikaciju možete naći na ovom linku: https://gamn.org/images/docs/cg/ga-antifasizam-drugo%20izdanje-sajt.pdf.

S poštovanjem,

Milan Radović, programski direktor GA

Podijeli na društvenim mrežama 

Posljednje novosti

DSC08284
„Mrtvare“ - tragovima stradanja u Srebrenici
1720256686992300
Građanska alijansa: Vjera u pravdu glasnija od ćutanja države
Milan Radovic, Gradjanska alijansa
Suočavanje s prošlošću ne smije biti politička „igranka“ bez prestanka
IMG_8684
Crna Gora - država u kojoj vlada kultura policijskog zlostavljanja
Milena Vujović, Građanska alijansa
Ukrajinac kojem je odobrena privremena zaštita u našoj zemlji, dobio crnogorsku vozačku dozvolu

Pretraga