Kontaktirajte nas!

+382 20 513 687

Search
Close this search box.

TAKMIČENJE „POTRAGA ZA LJUDSKIM PRAVIMA“ VODI VAS U BEČ

Povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, Građanska alijansa u partnerstvu sa Delegacijom Evropske unije u Crnoj Gori i EU info centrom, treću godinu zaredom organizuje takmičenje „Potraga za ljudskim pravima“ za srednjoškolce/ke (u daljem tekstu „srednjoškolci“, „učenici“, „učesnici“ i slično) i njihove nastavnike/ce (u daljem tekstu „nastavnici“). Takmičenje je dio ukupnog programa obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava u čijoj organizaciji, pored Građanske alijanse i Delegacije EU, učestvuju i predstavnici/ce institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore, Ministarstva za ljudska i manjinska prava i Savjeta Evrope. Ove godine takmičenje se održava i povodom 30-te godišnjice Konvencije Ujedinjenih nacija o pravima djeteta.

„Potraga za ljudskim pravima“ je timska igra sa ciljem upoznavanja sa konceptom ljudskih prava i radom različitih organizacija u ovoj oblasti, a zajednički trud i dobre timske vještine najuspješnije će dovesti do nagrade. I ove godine će biti realizovana u Podgorici, 6. decembra 2019. godine, sa početkom u 10h u prostorijama EU info centra, a proglašenje pobjedničkih timova će biti održano istog dana u 16h, u svečanoj sali Gimnazije „Slobodan Škerović“.

Pravo učešća imaju učenici trećih razreda svih srednjih škola u Crnoj Gori koji se, zajedno sa nastavnicima, prijave na poziv do 22. novembra 2019. godine. Jedna škola može nominovati samo jedan tim sastavljen od tri učenika trećeg razreda i jednog nastavnika odgovorog za tim tokom takmičenja.

U toku Potrage za ljudskim pravima, učesnici će imati priliku da od različitih institucija i organizacija (kontrolnih tačaka) na neposredan i direktan način uče o pravima Roma i osoba sa invaliditetom, ekološkim pravima, pravima potrošača, funkcionisanju Evropske unije, pravima djece i mladih i slično.

Svaki tim će od predstavnika kontrolnih tačaka dobiti određeni zadatak, i nakon njegovog rješavanja nova uputstva i zadatak koji ih vodi do sljedeće kontrolne tačke. Tim završava takmičenje nakon što obiđe svih 10 kontrolnih tačaka i uspješno riješi dobijene zadatke. Sve kontrolne tačke nalaze se u užem dijelu grada i zabranjeno je koristiti prevozna sredstva. Timovi koji ne budu poštovali pravila takmičenja biće diskvalifikovani.

Tri najuspješnija tima će osvojitie glavnu nagradu koju je obezbijedila Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori – putovanje u Beč. Timovi će biti nagrađeni po sljedećim kriterijumima: najuspješniji/najbrži (tim koji prvi obiđe 10 kontrolnih tačaka i stigne do cilja), tim koji je najbolje sarađivao (poštovao mišljenje i ideje sagovornika, sarađivao u najboljem interesu tima i sl.) i tim koji je bio najaktivniji (pokazao znanje i zanimanje za ljudska prava, temu o kojoj je čuo na kontrolnim tačkama i sl.).

Organizatori neće ocjenjivati samo znanje i umješnost u rješavanju zadataka već i timski rad, sposobnost komunikacije, poštovanje ljudskih prava. U Beču će se učenje o ljudskim pravima nastaviti, pa će nagrađeni imati priliku da posjete znamenita mjesta – simbole ljudskih prava u ovom gradu. Po povratku u Crnu Goru, nagrađeni će imati zadatak da u svojim školama predstave stečeno iskustvo i znanje, i na taj način uključiti vršnjake u jačanje vrijednosti zajednice evropskih zemalja.

Ovim putem pozivamo sve srednje škole u Crnoj Gori da prijave po jedan tim za „Potragu za ljudskim pravima“, i kroz interaktivno učenje, zabavu i druženje sa vršnjacima iz ostalih gradova Crne Gore, stignu do Beča – grada koji na svakom koraku odiše evropskom istorijom i kulturom. Podatke o članovima tima (ime i prezime, razred za učenike, radno mjesto za nastavnika i naziv obrazovne institucije), uz odobrenje direktora da će predstavljati školu, saglasnost roditelja/staratelja da učenik može učestvovati na takmičenju, svi zainteresovani treba da dostave na imejl adresu [email protected] najkasnije do 22. novembra do kraja dana. Za sve dodatne informacije možete nam se javiti putem navedene imejl adrese ili pozivom na broj telefona 020/513-687.

Podijeli na društvenim mrežama 

Posljednje novosti

Kaludjerski laz
Na godišnjicu ratnog zločina Kaluđerski laz, Građanska alijansa formira Mrežu aktivista koji se bave ratnim zločinima počinjenim u Crnoj Gori
Konkurs_vizual_novi
Oglas za prevodioca za ukrajinski - ruski jezik
IMG_6135
Crna Gora na putu ka EU: Ljudska prava od standarda do prakse
Dan Roma_vizual (2)
Položaj Roma i Egipćana u Crnoj Gori: vrijeme je za konkretna djela
Slika 2
Počinje forum Škole političkih studija: Crna Gora na putu ka EU: Ljudska prava od standarda do prakse

Pretraga