Kontaktirajte nas!

+382 20 513 687

Search
Close this search box.

MEĐUNARODNI DAN BORBE PROTIV FAŠIZMA

Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma nužno je obilježiti, jer je dužnost svakog od nas da dignemo glas protiv mržnje u bilo kom obliku. Aktuelnije su i neophodnije antifašističke poruke nego ikad- jer je fašizam u Evropi ne samo preživio, već igra sve snažniju ulogu u javnom diskursu, pa i u Crnoj Gori. Činjenica da na ovaj datum svake godine moramo podsjećati sa istim, opominjućim žarom- znači da se kao društvo ne učimo na greškama iz prošlosti.

I dalje folklorni i fasadni antifašisti iz javnog života sa retoričkim zalaganjima a drugačijim djelima- zamagljuju pravi pogled na ovu pošast dok sve snažnije tonemo u savremene manifestacije ideologija mržnje.

Ponovićemo kao i ranije: neporaženi fašizam je slika modernog društva, a njegova mimikrija u gotovo svim porama socijalnog ne dozvoljava nam da shvatimo koliko je on danas aktuelniji u svom suštinskom značenju – odnosa prema drugačijem i društveno-političkog ambijenta koji ohrabruje suživot i/ili prožimanje različitosti ili promoviše i institucionalizuje njihovu diskriminaciju.

U Evropi jačaju desničarske struje, sakrivene iza populista koje ideale krvi i tla prebacuju sa margina direktno u Parlament. A zatim, nevjerovatnom brzinom na online svijet gdje se gubi svaka kontrola a negativan odnos prema emigrantima, netrpeljivost prema susjedima, stigmatizovanje bilo kakve različitosti postaje dominantan diskurs.

Razotkrivanje i sankcionisanje fašizma mora biti jedan od prioriteta političkih elita. Jednostavno- retrogradnim fašističkim idejama u današnjoj Crnoj Gori ne može biti mjesta.

Na ovaj dan ujedinjeni stojimo na liniji odbrane građanskog društva u kojem će identitetske različitosti postati kulturno bogatstvo, a političko-ekonomski sistem postati institucionalni okvir za poštovanje različitosti, a ne njihovo diskriminisanje.

I ovom prilikom želimo da podsjetimo na drugo dopunjeno izdanje publikacije Građanske alijanse “Kako smo pobijedili (Anti)fašizam”:

https://gamn.org/images/docs/cg/ga-antifasizam-drugo%20izdanje-sajt.pdf

Podijeli na društvenim mrežama 

Posljednje novosti

Konkurs_vizual_novi
Oglas za prevodioca za ukrajinski - ruski jezik
IMG_6135
Crna Gora na putu ka EU: Ljudska prava od standarda do prakse
Dan Roma_vizual (2)
Položaj Roma i Egipćana u Crnoj Gori: vrijeme je za konkretna djela
Slika 2
Počinje forum Škole političkih studija: Crna Gora na putu ka EU: Ljudska prava od standarda do prakse
Reforma sudstva
Izvještaj Sudskog savjeta jasan indikator za neophodnost reformi

Pretraga