Kontaktirajte nas!

+382 20 513 687

Search
Close this search box.

POTRAGOM ZA LJUDSKIM PRAVIMA SVE DO BERLINA

U znak obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava, Građanska alijansa i Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori, u saradnji sa institucijom Zaštitnika ljudskih prava i sloboda, Vladom Crne Gore i EU Info Centrom organizuje Potragu za ljudskim pravima za srednjoškolce/ke i njihove nastavnike/ce, koja će biti realizovana u Podgorici 7. decembra 2018. godine sa početkom u 10 časova u prostorijama EU Info centra, dok će se proglašenje pobjedničkih timova održati u 16 časova u Svečanoj Sali Gimnazije „Slobodan Škerović“.

Pravo učešća imaju učenici/ce trećih razreda svih srednjih škola u Crnoj Gori koji se, zajedno sa nastavnicima/cama, prijave na otvoreni poziv koji je otvoren od 8. do 22. novembra 2018. godine. Tim treba da bude sastavljen od tri učenika/ce trećeg razreda i jednog/ne nastavnika/ce koji će biti odgovorni/e za tim tokom Potrage za ljudskim pravima. Podatke o članovima/cama tima (ime i prezime, razred za učenike/ce, radno mjesto za nastavnika/cu i naziv obrazovne institucije) uz odobrenje direktora/ce da će predstavljati školu, svi zainteresovani treba da dostave na mejl [email protected] najkasnije do 22. novembra do kraja dana. Jedna škola ima pravo nominacije samo jednog tima za Potragu za ljudskim pravima.

U toku Potrage za ljudskim pravima, učesnici/e će imati priliku da, od različitih institucija i organizacija na neposredan i direktan način uče o pravima Roma, osoba sa invaliditetom, ekološkim pravima, pravima potrošača, funkcinonisanju Evropske unije, pravima djece i mladih i slično. Kroz zadatke koji će biti postavljeni pred njih moći će da pokažu naučeno i na taj način učestvuju u takmičenju za koje je nagradu obezbijedila Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori.

Važno je istaći da je glavna nagrada putovanje u Berlin, kao i da će priliku za putovanje dobiti tri tima. Na kraju takmičenja biće nagrađena tri tima: najuspješniji/najbrži (tim koji prvi obiđe 10 kontrolnih tačaka i stigne do cilja), tim koji je najbolje sarađivao (poštovao mišljenje i ideje sagovornika, sarađivao u najboljem interesu tima i sl.) i tim koji je bio najaktivniji (pokazao znanje i zanimanje za ljudska prava, temu o kojoj je čuo na kontrolnim tačkama i sl.). Organizatori neće samo ocjenjivati znanje i umješnost u rješavanju zadataka, već i timski rad, poštovanje ljudskih prava i slično. U Berlinu će se učenje o ljudskim pravima nastaviti pa će nagrađeni/e imati priliku da posjete znamenita mjesta koja predstavljaju simbol ovog evropskog grada kada su u pitanju ljudska prava. Nakon povratka u Crnu Goru nagrađeni/e će imati zadatak da u svojim školama organizuju događaj na kome će predstaviti stečeno iskustvo i znanje i na taj način uključiti svoje vršnjake u promovisanje vrijednosti zajednice evropskih zemalja.

Potraga za ljudskim pravima je timska igra kojoj je cilj da se učesnici međusobno upoznaju, kao i da se upoznaju sa radom različitih organizacija i ljudskim pravima, te da zajedničkim trudom i pokazanim vještinama dođu do nagrade. Timovi će u potragu za ljudskim pravima krenuti iz EU Info centra u Podgorici 7. decembra 2018. godine sa početkom u 10 časova, gdje će po jedan kapiten/ka tima dobiti detaljne informacije i uputstva kako da stignu do kontrolnih tačaka a preko njih i najuspješniji i do krajnje nagrade.

Kontrolne tačke će predstavljati institucije i organizacije u čijem su domenu rada ljudska prava od kojih će učesnici/e imati priliku da na neposredan i direktan način uče o pravima Roma, osoba sa invaliditetom, ekološkim pravima, pravima potrošača, funkcinonisanju Evropske unije, pravima djece i mladih i slično. Nakon čega će dobiti zadatak koji treba da riješe. Nakon uspješno riješenog zadatka dobiće nova uputstva i zadatak koji ih vodi do sledeće kontrolne tačke. Tim završava takmičenje nakon što obiđe 10 kontrolnih tačaka i uspješno riješi dobijene zadatke.

Svrha pomenutog takmičenja je u: upoznavanju učesnika sa konceptom ljudskih prava te poštovanjem istih, njihovom međusobnom upoznavanju, kontaktu sa institucijama i organizacijama i njihovim poljima rada, razvijanju timskog rada i rješavanja zadataka, poboljšanju komunikacije i slično a sve kroz interaktivan i interesantan metod učenja.

Sve kontrolne tačke nalaze se u užem dijelu grada i zabranjeno je koristiti prevozna sredstva tokom Potrage za ljudskim pravima. Timovi koji ne budu poštovali pravila takmičenja biće diskvalifikovani.

Ovim putem pozivamo sve srednje škole u Crnoj Gori da se prijave i nominuju jedan tim za Potragu za ljudskim pravima najkasnije do 22. novembra, i kroz interaktivno učenje, zabavu i druženje sa vršnjacima iz ostalih gradova Crne Gore, stignu do Berlina – grada koji na svakom koraku odiše istorijom.

Za sve dodatne informacije mogu nas kontaktirati putem mejla [email protected] ili pozivom na broj telefona 020/513-687.

Milan Radović
Koordinator na programu ljudskih prava i pravde GA

Podijeli na društvenim mrežama 

Posljednje novosti

Smart
Projekat "Korak po Korak" za Jačanje Regionalne Saradnje i Borbu protiv Krijumčarenja Migranata na Zapadnom Balkanu
Jelena Ristovic, Gradjanska alijansa
Romi simbol diskriminacije, brak sa pripadnicima te zajednice neprihvatljiv za 54 odsto građana/ki
GA YIHR
U znak sjećanja na žrtve ratnog zločina Deportacije
Milan Radovic
Crnogorski zvaničnici odluke o rezoluciji o Srebrenici treba da donose vođeni isključivo interesima naše zemlje
pogled-naprijed-korica-mne-(17x20) (1)
Objavljena publikacija: „18 godina nezavisnosti – pogled naprijed. Putokaz ka EU napretku“

Pretraga