Kontaktirajte nas!

+382 20 513 687

Search
Close this search box.

MEĐUNARODNI DAN ROMA OBILJEŽEN FUDBALSKIM TURNIROM

NVO „Građanska alijansa“ je danas, 8. aprila, u Podgorici organizovala fudbalski turnir povodom obilježavanja Međunarodnog dana Roma, u okviru zajedničkog programa Evropske unije i Savjeta Evrope ROMACTED – Promovisanje dobrog upravljanja i osnaživanja Roma na lokalnom nivou, na čijoj smo implementaciji u Kampu Konik organizacija za podršku.
Turnir je organizovan u saradnji sa Kancelarijom za Rome i Egipćane (Sekretarijat za socijalno staranje – Glavni grad Podgorica), koji su partneri na implementaciji ROMACTED-a u Podgorici.

U takmičarskom dijelu je učestvovalo oko 60 djece iz romske i većinske zajednice, iz Kampa Konik i ostalih podgoričkih naselja. Oni su se takmičili u 4 tima, koji su nosili simbolične nazive kojima su i poslali poruke o principima i vrijednostima koje žele da promovišu – Inkluzija, Nediskriminacija, Tolerancija i Zajedništvo. Kako su danas svi učesnici bili pobjednici svi su dobili medalje, a sve 4 ekipe su dobile pehare. Takmičari su dobili i poklone od Fudbalskog saveza Crne Gore, koji je na ovaj način podržao organizovanje turnira. Ukupno je u događaju učestvovalo oko 100 djece, jer su drugari takmičara došli da ih podrže i sa njima se druže.

Organizatori su na početku događaja prisutnu djecu informisali o značaju obilježavanja Međunarodnog dana Roma i osnovnim podacima vezanim za ovaj važan datum. Naime, Međunarodni dan Roma (8. april) obilježava se u čast prvog Svjetskog kongresa Roma, održanog od 8. do 12. aprila 1971. godine u Londonu, jednog od najvažnijih događaja u istoriji Roma. Na tom kongresu usvojene su odluka o romskoj zastavi i službenoj himni. Prvi kongres Roma u Londonu rezultirao je i proglašenjem službenog romskog jezika, kao i službenim prihvatanjem naziva ˝Rom˝, što na romskom jeziku znači čovjek.

Organizovanje fudbalskog turnira povodom Međunarodnog dana Roma je imalo za cilj da kroz jedan od najkorisnijih načina – sport i radom sa najvažnijom ciljnom grupom – djecom promoviše zajedništvo, timski duh, prihvatanje različitosti, jer tako postižemo zbližavanje zajednica i stvaranje preduslova za socijalnu inkluziju Roma u naše društvo.

* Stavovi izraženi u ovom saopštenju ni na koji način ne odražavaju zvanično mišljenje Evropske unije ili Savjeta Evrope.

Podijeli na društvenim mrežama 

Posljednje novosti

Kaludjerski laz
Na godišnjicu ratnog zločina Kaluđerski laz, Građanska alijansa formira Mrežu aktivista koji se bave ratnim zločinima počinjenim u Crnoj Gori
Konkurs_vizual_novi
Oglas za prevodioca za ukrajinski - ruski jezik
IMG_6135
Crna Gora na putu ka EU: Ljudska prava od standarda do prakse
Dan Roma_vizual (2)
Položaj Roma i Egipćana u Crnoj Gori: vrijeme je za konkretna djela
Slika 2
Počinje forum Škole političkih studija: Crna Gora na putu ka EU: Ljudska prava od standarda do prakse

Pretraga