Unesite ključnu riječ

NVO „Građanska alijansa“ je danas, 8. aprila, u Podgorici organizovala fudbalski turnir povodom obilježavanja Međunarodnog dana Roma, u okviru zajedničkog programa Evropske unije i Savjeta Evrope ROMACTED – Promovisanje dobrog upravljanja i osnaživanja Roma na lokalnom nivou, na čijoj smo implementaciji u Kampu Konik organizacija za podršku.
Turnir je organizovan u saradnji sa Kancelarijom za Rome i Egipćane (Sekretarijat za socijalno staranje – Glavni grad Podgorica), koji su partneri na implementaciji ROMACTED-a u Podgorici.

U takmičarskom dijelu je učestvovalo oko 60 djece iz romske i većinske zajednice, iz Kampa Konik i ostalih podgoričkih naselja. Oni su se takmičili u 4 tima, koji su nosili simbolične nazive kojima su i poslali poruke o principima i vrijednostima koje žele da promovišu – Inkluzija, Nediskriminacija, Tolerancija i Zajedništvo. Kako su danas svi učesnici bili pobjednici svi su dobili medalje, a sve 4 ekipe su dobile pehare. Takmičari su dobili i poklone od Fudbalskog saveza Crne Gore, koji je na ovaj način podržao organizovanje turnira. Ukupno je u događaju učestvovalo oko 100 djece, jer su drugari takmičara došli da ih podrže i sa njima se druže.

Organizatori su na početku događaja prisutnu djecu informisali o značaju obilježavanja Međunarodnog dana Roma i osnovnim podacima vezanim za ovaj važan datum. Naime, Međunarodni dan Roma (8. april) obilježava se u čast prvog Svjetskog kongresa Roma, održanog od 8. do 12. aprila 1971. godine u Londonu, jednog od najvažnijih događaja u istoriji Roma. Na tom kongresu usvojene su odluka o romskoj zastavi i službenoj himni. Prvi kongres Roma u Londonu rezultirao je i proglašenjem službenog romskog jezika, kao i službenim prihvatanjem naziva ˝Rom˝, što na romskom jeziku znači čovjek.

Organizovanje fudbalskog turnira povodom Međunarodnog dana Roma je imalo za cilj da kroz jedan od najkorisnijih načina – sport i radom sa najvažnijom ciljnom grupom – djecom promoviše zajedništvo, timski duh, prihvatanje različitosti, jer tako postižemo zbližavanje zajednica i stvaranje preduslova za socijalnu inkluziju Roma u naše društvo.

* Stavovi izraženi u ovom saopštenju ni na koji način ne odražavaju zvanično mišljenje Evropske unije ili Savjeta Evrope.