Kontaktirajte nas!

+382 20 513 687

Search
Close this search box.

Međunarodni dan žena i predstojeća borba za ravnopravnost

Danas, na Međunarodni dan žena, 8. mart, ističemo značaj borbe za ravnopravnost polova i osnaživanje žena širom svijeta. Želimo se osvrnuti na položaj žena u Crnoj Gori, prepoznajući napore koji su uloženi, ali istovremeno prepoznajući i izazove koji stoje pred nama.

U cijelom u svijetu, žene se suočavaju s izazovima koji proizlaze iz njihovog ženskog identiteta, te često nailaze na teže uslove od muškaraca, isključivo zbog svoje rodne pripadnosti. Štaviše, žene koje pripadaju različitim manjinskim grupama, izbjeglice, osobe sa invaliditetom, pripadnice LBTQ zajednice su, često su izložene povećanim rizicima i suočavaju se s dodatnim preprekama u ostvarivanju svojih osnovnih prava na bezbjedan i dostojanstven život, oslobođen od diskriminacije.

Uprkos globalnim naporima da se unaprijedi status žena, nepravda, diskriminacija i nasilje ostaju duboko ukorijenjeni u društvima širom svijeta. Poražavajuća je činjenica da situacija nije ništa bolja ni u Crnoj Gori, te da smo došli do tačke gdje su nasilje nad ženama i femicid postali učestala pojava, umjesto izuzetka. Kao i u mnogim drugim djelovima svijeta, suočavamo se s potrebom da ozbiljno razmotrimo i djelujemo protiv ovih problema. Čeka nas veoma težak rad na promjeni svijesti i ukidanju normi koje tolerišu rodnu nejednakost. U tom cilju, zajedničkim naporima, promišljenim politikama i inkluzivnim pristupom možemo stvoriti društvo u kojem žene neće biti izložene nepravdi i nasilju samo zato što su žene.

Koristimo priliku da posebno skrenemo pažnju na žene u politici i apelujemo na sve donsioce odluka da stvore uslove u cilju povećanja njihovog učešća u procesu donošenja odluka i veće zastupljenosti u političkim institucijama kako bi se promovisale raznolike perspektive i stvorilo inkluzivnije društvo. U ovom kontekstu, želimo istaći činjenicu da je u Crnoj Gori osnovano devet ženskih odborničkih klubova, po ugledu na Ženski klub Skupštine Crne Gore. Cilj je da se lokalne političarke ujedine i da zajedničkim snagama daju doprinos afirmaciji rodne ravnopravnosti na svim nivoima odlučivanja, pruže podsticaj ženama za veće učešće u političkom i javnom životu, te unaprijede položaj žena i djece u svim sferama društva. Zadovoljstvo nam predstavlja činjenica da je Građanska alijansa dio ovog istorijskog procesa koji će u konačnom stvoriti jednu značajnu alijansu političarki koje će u narednom periodu doprinositi postizanju zacrtanih ciljeva.

Pored toga, potrebno je raditi i na unapređenju ekonomske jednakosti i pružiti podršku programima i inicijativama koje promovišu jednake šanse za žene u poslovnom svijetu, te osiguravanje jednakih plata za jednak rad.

Nema demokratije ako nije inkluzivna i današnji Međunarodni dan žena je podsjetnik na još uvijek neravnopravan položaj žena u Crnoj Gori, te da na mnogo načina svi možemo doprinijeti da se trenutno stanje u tom pogledu promijeni.

Podijeli na društvenim mrežama 

Posljednje novosti

Konkurs_vizual_novi
Oglas za prevodioca za ukrajinski - ruski jezik
IMG_6135
Crna Gora na putu ka EU: Ljudska prava od standarda do prakse
Dan Roma_vizual (2)
Položaj Roma i Egipćana u Crnoj Gori: vrijeme je za konkretna djela
Slika 2
Počinje forum Škole političkih studija: Crna Gora na putu ka EU: Ljudska prava od standarda do prakse
Reforma sudstva
Izvještaj Sudskog savjeta jasan indikator za neophodnost reformi

Pretraga