Kontaktirajte nas!

+382 20 513 687

Search
Close this search box.

Održano predavanje „Preventivni i reaktivni rad Ombudsmana“ za studente Pravnog fakulteta

Za studente pravnog fajkulteta organizovali smo predavanje, u okviru kojeg je Marijana Sinđić, glavna savjetnica ombudsmana, zajedno sa savjetnicom ombudsmana u sektoru Zaštita od torture, bezbjednost i nacionalni prevetnivni mehanizam, govorila o aktivnostima u oblasti prevencije i reakcije. Studetni sui kroz navedeno predavanje mogli čuti o praktičnom radu Ombudsmana, te o tome koji su to sve koraci koje zaposleni u kancelariji Ombudsmana preduzimaju kako bi unaprijedili zaštitu ljudskih prava u Crnoj Gori.

Kako bi što bolje približile rad Ombudsmana, predavačice su govorilie o svom iskustvu o instituciji kao i o promjenama koje su se desile u poslednjih desetak godina po pitanju smjernica i mišljenja Ombudsmana.

Gospođa Marijana je istakla da u početku, institucije i državni organi nijesu za ozbiljno uzimali preporuke i mišljena Zaštitnika, te da je čak postojao i veliki otpor prema njima. Vremenom se, međutim, to promijenilo i primjetni su pomaci u zaštiti ljudskih prava i sloboda u Crnoj Gori.

Studentima je predstavljen i rad Ombudsama na terenu, kako izgledaju posjete Zaštitnika, kao i to da je 90% posjeta nenajavljeno i iznendano, posebno u zatvorenim objektima kao što je UIKS, domovi za stare, psihijatrijske bolnice i slično. Istaknuto je da u svakom paviljonu u UIKS-u postoji poštansko sanduče, gdje lica mogu direktno da se obrate Ombudsmanu i ostvare zaštitu.

Iako je u Crnoj Gori situacija sa zaštitom ljudskih prava evidentno poboljšana, još uvijek smo daleko od standarda kojima težimo. Zato je potrebno intenzivnije raditi na boljim uslovima u zatvorenim ustanovama, posebno na materijalnim uslovima u UIKS-u, prostorijama policije i specijalnim bolnicama.

Predavanje je održano je u sklopu projekta „Bez nekažnjivosti za povredu i kršenje ljudskih prava u Crnoj Gori”, finansijski podržanog od strane Evropske unije i kofinansiranog od Ministarstva javne uprave.

Podijeli na društvenim mrežama 

Posljednje novosti

Konkurs_vizual_novi
Oglas za prevodioca za ukrajinski - ruski jezik
IMG_6135
Crna Gora na putu ka EU: Ljudska prava od standarda do prakse
Dan Roma_vizual (2)
Položaj Roma i Egipćana u Crnoj Gori: vrijeme je za konkretna djela
Slika 2
Počinje forum Škole političkih studija: Crna Gora na putu ka EU: Ljudska prava od standarda do prakse
Reforma sudstva
Izvještaj Sudskog savjeta jasan indikator za neophodnost reformi

Pretraga