Unesite ključnu riječ

Izglasavanjem samo jednog člana Sudskog savjeta još jednom smo pokazali nespremnost za istinske reforme koje su nam prijeko potrebne. Podsjećamo da je mandat za četiri člana Sudskog savjeta odavno istekao, a da je na jučerašnjoj sjednici izabran samo jedan član ovoga tijela. Koga će tačno zamijeniti novi član saznaćemo poslije žrijeba, što smatramo da nije odgovarajući način za popunjavanje mjesta u ovako važnom tijelu.

Podsjećamo da se pred predstavnicima zakonodavne vlasti nalazi još značajnih obaveza kada je riječ o izborima u pravosuđu. Ovim putem apelujemo da se u što kraćem roku izaberu sudije Ustavnog suda kako bi isti radio u punom kapacitetu.

Takođe, ukazujemo i na obavezu izbora osobe koja će pokrivati poziciju predsjednika Vrhovog suda, koji je po funkciji takođe član Sudskog savjeta, pa je i ovo pitanje od velikog značaja. Osim toga, podsjećamo i da je član Sudskog savjeta po funkciji i ministar pravde, pa je pitanje političkog uticaja i dalje značajno u ovom tijelu. Kakav to negativan efekat može da ima, imali smo prilike da vidimo kada je tadašnji predsjednik Vlade Crne Gore kao koordinator Ministarstva pravde došao u situaciju da da odlučujući glas prilikom izbora sudija. Pored navedenog, ništa manje nije značajan ni izbor Vrhovnog državnog tužioca kako bi se izašlo iz v.d. stanja u kom se trenutno nalazi.

U ovakvim političkim okolnostima u Crnoj Gori, postoji sve manje nade da će se bilo koja od navedenih obaveza realizovati u skorije vrijeme. U više navrata smo ranije ukazivali na negativne posljedice ovakvog postupanja političkih subjekata koji isključivo snose odgovornost za ovako loše stanje u možda i najznačajnijim institucijama. Ovakvo postupanje poslanika će sigurno biti prepoznato od strane naših evropskih partnera, te će se sigurno odraziti na godišnji Izvještaj EU o napretku Crne Gore.