Kontaktirajte nas!

+382 20 513 687

Search
Close this search box.

MONITORING OSNOVNIH SUDOVA MAJ/JUN 2013.

8807 minuta proveli su pomno nadgledajuci rocista koja su u prosjeku trajala 27 minuta, pazljivo su ispratili 330 sudjenja, od cega 74 odsto parnice, ostalo – krivicni postupci. U toku ova dva mjeseca, zakljuceno je 45 predmeta.

Grafikoni proljecnog istrazivanja pokazuju manji broj nepravilnosti u odnosu na zimski izvjestaj , no u nekim oblastima zabiljezili smo i nazadovanje.

Naime, upiranje prstom na krsenje zakona nije natjeralo sve nosioce pravde da savjesnije obavljaju posao, pa za razliku od zimskih 90 odsto, sada u 78 odsto slucajeva postupak pocinje na vrijeme.

Efikasnost okončanja slucajeva je povecana pa samim tim i cekanje na presudu: cifra od dva odsto gradjana koji na presudu cekaju preko pet godina smanjena je. I dalje je najvise onih koji za manje od godinu imaju presudu u rukama- 86 odsto. 13 odsto predmeta u sudskim fiokama provede manje od pet godina.

Kada je u pitanju odgadjanje rocista, zabiljezen je bolji rezultat. Naime, rociste se ranije odgadjalo u 57 odsto slucajeva, a sada u 39 odsto.

Zamjerke se, tradicionalno, uglavnom odnose na rad vjestaka, koji su ovoga puta opstruisali sudski proces 29 puta, tako sto se nijesu pojavili na sudjenju iako im je poziv bio uredno urucen. Svaki sesti nije ni opravdao odsustvo. 14 puta vjestak nije ispostovao nalog suda, te nije dostavio nalaz i misljenje, dok je 7 puta zamjerka na rad ovih eksperata okoncana novcanom kaznom ili privodjenjem.

Sa sudjenja je , osim vjestaka, 12 puta branilac bio taj koji je izostao, dok 11 puta tuzioca nije bilo ni na vidiku.

Izvjesno je da je tokom toplih dana i u sudnicama bilo vrelo. 4 puta su monitori prisustvovali incidentnoj situaciji kada stranke nijesu obracale mnogo paznju na pravila ponasanja, pa su se u salama mogle cuti prijetnje i uvrede, koje umalo nijesu prerasle u fizicko razracunavanje stranaka. Ipak, sudija je svaki put energicno i autoritativno reagovao, opominjuci ili udaljavajuci one koji narusavaju red.

No, ni nasi monitori nijesu bili postedjeni uvreda i negativnih klasifikacija…

Nadamo se da ce se vrh sudstva odmah ponijeti prema ovakvim situacijama kako prilici, jer u protivnom, monitori ce biti svjedoci i zatvorenosti sudskih instanci, kojima , u sustini, samo pomazu da savjesnije obavljaju posao, za dobrobit svih.

Kako je istraživanje pokazalo i ovoga proljeće građani su bili bezbjedni u sudovima. Rezultat iz prošlog kruga monitoringa se ponovio. Policija je revnosno legitimisala svakog građanina koji zakorači u sud i to u 100 odsto slučajeva. No, neki faulovi se i dalje ponavljaju.

Tako pripadnicama ljepšeg pola ni tokom maja i juna nije bilo bas prijatno. 2Pristupa se pregledu, al što se tiče žena njih i dalje pregledaju policajci” kazao je monitor GA. Detektori za metal su u 36 odsto slučajeva i dalje samo dekor. Tako se ovakvom pregledu pristupa u 64 posto slučajeva. U odnosu na 55 odsto koliko su monitori zabilježili u prošlom krugu monitoringa napredovalo se skoro 10%. Monitorima GA je proljećno nadgledanje proteklo uglavnom u prijatnoj atmosferi.

Kontrolori su zabilježili da su sudnice uglavnom adekvatno pripremljene za nesmetan rad. No, u moru urednih primjera bilo je i slučajeva kada su baš sudije kršile zakon o zabrani pušenja. “U Baru i Ulcinju nastavlja se tradicija da stranke i radnici puše po hodniima ali ono što zabrinjava jeste da sudije puše u svojim kancelarijama čak i tokom pretresa i ročišta,” ističe monitor GA. Izgleda da i stranke po hodnicima slijede primjer nekih centralnih ličnosti u sudnici. ”Jedina nepravilnost koju sam primjetila je pušenje po hodnicima, što stranke što advokati”, kazala je monitorka GA. Osim što su ponekad zagušene dimom cigareta, sudnice su i dalje tijesne za sve zainteresovane strane. Monitori su zabilježili da u polovini slučajeva nema dovoljno sjedećih mjesta.

Za razliku od prošlog kruga kada nije bilo dovoljno mjesta u 21 odsto slučajeva ovoga proljeća svaka druga osoba nije imala gdje da sjedne. Oni kojima je mjesto zagarantovano bez obzira na visoke temperature kao i tokom zime, ozbiljno pristupaju svojim obavezama. Tako svega 7 odsto sudija ne nosi togu. U 16 odsto slučajeva su ponovljeni propusti na koje smo ukazivali prošlog puta.

Tako su telefoni zvonili i poruke su se razmijenjivale iz gotovo svih osnovnih sudova Crne Gore . Iako su monitori konstatovali da se na njih rijeđe javljaju 4 puta je neko i obavio razgovor tokom suđenja. No, ako je za opravdanje ova zabrana i nije istaknuta ispred gotovo 50 odsto sudnica. Još jedna sudska tradicija a velika nepravilnost koja je znatno kvarila odnose u sudnici- je pred očima monitora praktično Eliminisana.

U crnogorskim sudovima su konačno sve stranke ravnopravne u postupku. Tako je u svega 4 odsto slučajeva zabilježeno da je neka od strana u procesu ušla prije prozivke sudije. Podsjećamo da je u prvom krugu monitoringa zabilježeno 102 prekršaja ovoga tipa.

Monitoring osnovnih sudova – prezentacija

Podijeli na društvenim mrežama 

Posljednje novosti

Kaludjerski laz
Na godišnjicu ratnog zločina Kaluđerski laz, Građanska alijansa formira Mrežu aktivista koji se bave ratnim zločinima počinjenim u Crnoj Gori
Konkurs_vizual_novi
Oglas za prevodioca za ukrajinski - ruski jezik
IMG_6135
Crna Gora na putu ka EU: Ljudska prava od standarda do prakse
Dan Roma_vizual (2)
Položaj Roma i Egipćana u Crnoj Gori: vrijeme je za konkretna djela
Slika 2
Počinje forum Škole političkih studija: Crna Gora na putu ka EU: Ljudska prava od standarda do prakse

Pretraga