Kontaktirajte nas!

+382 20 513 687

Search
Close this search box.

MONITORING OSNOVNIH SUDOVA, NOVEMBAR/DECEMBAR 2012.

16862 minuta proveli su pomno nadgledajuci rocista koja su u prosjeku trajala 33 minuta, pazljivo su ispratili 507 sudjenja , od cega 52 odsto krivicnih postupaka, ostalo parnice.

Da krenemo sa krucijalnim stvarima: ocekivali smo i docekali: Grafikoni zimskog istrazivanja pokazuju manji broj nepravilnosti u odnosu na proljecni izvjestaj i napredak u gotovo svim oblastima od 10 do cak 40%.

Upiranje prstom na krsenje zakona natjeralo je nosioce pravde da savjesnije obavljaju svoj posao, pa za razliku od proslih 81 odsto, sada u GOTOVO 90% odsto slucajeva postupak pocinje na vrijeme. Svi su uvjereni da bi smo na proljece u ovaj segmentmogli vidjeti stoprocentan ucinak.

Efikasnost okončanja slucajeva je povecana pa samim tim i cekanje na presudu: cifra od osam odsto gradjana koji na presudu cekaju preko pet godina smanjena na 2 odsto klijenata uvucenih u maratonske sudske postupke. I dalje je najvise onih koji za manje od godinu imaju presudu u rukama- 32 odsto. Nesto manje, 24 odsto predmeta vjetri se dva put godisnje. Oko 20 odsto predmeta u sudskim fiokama je manje od tri mjeseca.

Kada je u pitanju odgadjanje rocista, zabiljezen je znatno losiji Rezultat. Naime, rociste se ranije odgadjalo u 37 odsto slucajeva, a sada u cak 57 odsto . Ovakvom nazadovanju sudstvo moze da zahvali nedolasku optuzenog, svjedoka ili tuzioca.

Vjestaci su ovoga puta opstruisali sudski proces u 28 odsto slucajeva tako sto se nijesu pojavili na sudjenju. Tako je 11 puta ročište odgođeno upravo zbog nedolaska vještaka, dok njih cetvorica nijesu ni opravdali odsustvo.

Izvještaj

Podijeli na društvenim mrežama 

Posljednje novosti

Konkurs_vizual_novi
Oglas za prevodioca za ukrajinski - ruski jezik
IMG_6135
Crna Gora na putu ka EU: Ljudska prava od standarda do prakse
Dan Roma_vizual (2)
Položaj Roma i Egipćana u Crnoj Gori: vrijeme je za konkretna djela
Slika 2
Počinje forum Škole političkih studija: Crna Gora na putu ka EU: Ljudska prava od standarda do prakse
Reforma sudstva
Izvještaj Sudskog savjeta jasan indikator za neophodnost reformi

Pretraga