Enter your keyword

16862 minuta proveli su pomno nadgledajuci rocista koja su u prosjeku trajala 33 minuta, pazljivo su ispratili 507 sudjenja , od cega 52 odsto krivicnih postupaka, ostalo parnice.

Da krenemo sa krucijalnim stvarima: ocekivali smo i docekali: Grafikoni zimskog istrazivanja pokazuju manji broj nepravilnosti u odnosu na proljecni izvjestaj i napredak u gotovo svim oblastima od 10 do cak 40%.

Upiranje prstom na krsenje zakona natjeralo je nosioce pravde da savjesnije obavljaju svoj posao, pa za razliku od proslih 81 odsto, sada u GOTOVO 90% odsto slucajeva postupak pocinje na vrijeme. Svi su uvjereni da bi smo na proljece u ovaj segmentmogli vidjeti stoprocentan ucinak.

Efikasnost okončanja slucajeva je povecana pa samim tim i cekanje na presudu: cifra od osam odsto gradjana koji na presudu cekaju preko pet godina smanjena na 2 odsto klijenata uvucenih u maratonske sudske postupke. I dalje je najvise onih koji za manje od godinu imaju presudu u rukama- 32 odsto. Nesto manje, 24 odsto predmeta vjetri se dva put godisnje. Oko 20 odsto predmeta u sudskim fiokama je manje od tri mjeseca.

Kada je u pitanju odgadjanje rocista, zabiljezen je znatno losiji Rezultat. Naime, rociste se ranije odgadjalo u 37 odsto slucajeva, a sada u cak 57 odsto . Ovakvom nazadovanju sudstvo moze da zahvali nedolasku optuzenog, svjedoka ili tuzioca.

Vjestaci su ovoga puta opstruisali sudski proces u 28 odsto slucajeva tako sto se nijesu pojavili na sudjenju. Tako je 11 puta ročište odgođeno upravo zbog nedolaska vještaka, dok njih cetvorica nijesu ni opravdali odsustvo.

Izvještaj