Kontaktirajte nas!

+382 20 513 687

Search
Close this search box.

NEEFIKASNOST U BORBI PROTIV TORTURE SE NASTAVLJA I U SLUČAJU „ULCINJ“

NF Građanska alijansa izražava zabrinutost zbog neefikasne borbe nadležnih državnih institucija protiv torture i zlostavljanja. Nekažnjivost je prisutna već duži niz godina i brojne žrtve još uvijek čekaju pravdu, dok su druge morale ići po pravdu u Strazbur. Slučaj zlostavljanja građana Ulcinja, koji se desio tokom racija u junu prošle godine, poslednji je takav primjer iako su neki policijski službenici priznali više djela zlostavljanja.

Podsjećamo u brojnim slučajevima nije došlo do identifikacije i procesuiranja odgovornih službenika policije koji su izvršili i naredili torturu i zlostavljanje, poput slučaja „Pejanović“, tortura tokom protesta 2015. godine, upada u zatvor 2005. i drugih. Kada, ipak, do identifikacije službenika, koji su izvršili torturu, dođe sankcije budu ublažene i obesmislene.

U poslednjem slučaju, do kojeg je GA došla, radi se o torturi nad građanima Ulcinja koja je privukla veliku medijsku pažnju i interesovanje javnosti i funkcionera prošle godine iz tog grada na lokalnom i nacionalnom nivou i po svemu sudeći biće završena uslovnim osudama i bez postavljanja komandne odgovornosti. Činjenica je da je postupak u ovom slučaju dobio epilog kroz sporazum o priznanju krivice i to tek kada su se pojavili video i drugi nepobitni dokazi da se radi o zlostavljanju, dok su prije toga policijski službenici negirali da su počinili zlostavljanje. Pojedini policijski službenici su priznali da su učinili (i do sedam puta) krivično djelo zlostavljanje a kazna koja je definisana sporazumom o priznanju krivice je uslovna osuda. Ovakva praksa je neprihvatljiva i ne vodi ka prevenciji, to jest da drugi službenici ne čine krivična djela, već će ih ohrabrivati da sa ovom praksom nastave. Pitanje komandne i političke odgovornosti za zlostavljanje i zastrašivanje građana Ulcinja nije ni postavljeno.

Zbog toga GA poziva sud da ne prihvati pomenuti sporazum o priznanju krivice već da na osnovu prikupljenih dokaza donese presudu srazmjernu težini učinjenih krivičnih djela a tužilaštvo da procesuira komandnu odgovornost. Samo tako će se poslati poruka da su tortura i zlostavljanje strogo zabranjeni i na taj način odvratiti svi budući policijski službenici da urade slične stvari.

S poštovanjem,

Milan Radović,
koordinator programa ljudskih prava i pravde

Podijeli na društvenim mrežama 

Posljednje novosti

Kaludjerski laz
Na godišnjicu ratnog zločina Kaluđerski laz, Građanska alijansa formira Mrežu aktivista koji se bave ratnim zločinima počinjenim u Crnoj Gori
Konkurs_vizual_novi
Oglas za prevodioca za ukrajinski - ruski jezik
IMG_6135
Crna Gora na putu ka EU: Ljudska prava od standarda do prakse
Dan Roma_vizual (2)
Položaj Roma i Egipćana u Crnoj Gori: vrijeme je za konkretna djela
Slika 2
Počinje forum Škole političkih studija: Crna Gora na putu ka EU: Ljudska prava od standarda do prakse

Pretraga